Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Wat kunnen we doen aan die slapeloze nachten?

'Eén aflevering kan geen kwaad' of 'Nog heel even die berichtjes checken'. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat, doordat ik voor het slapen gaan nog even op mijn telefoon kijk, ik veel slechter slaap dan als ik dat niet zou doen. Toch merk ik dat ik 's ochtends mijn bed niet uit te slaan ben. Hoe groot is dit probleem? En hoeveel slaap heb je als tiener eigenlijk nodig? 

76 procent van de jongeren tussen de 13 en 18 jaar zit voor het slapen gaan op hun telefoon. Deze gewoonte kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Dat je na een uurtje Netflix niet goed in slaap kan vallen, komt doordat blauw licht de aanmaak van het slaaphormoon melatonine tegenhoudt. Daardoor duurt het dus veel langer voor je in dromenland belandt.

Op veel telefoons kun je tegenwoordig voordat je gaat slapen de zogenaamde night shift aanzetten. Deze stand zorgt ervoor dat je scherm een wat warmere kleur krijgt. Maar werkt dat kleurverschil nou echt? Het antwoord is ja! Door de night shift slaap je wel degelijk beter. Het is natuurlijk nog steeds het beste om je telefoon gewoon weg te leggen voordat je gaat slapen, maar deze instelling kan in ieder geval voor een iets betere nachtrust zorgen.

Piekeren

Bovendien is dat blauwe licht niet het enige waardoor het lastig is om in slaap te vallen. Uit onderzoek blijkt ook dat veel jongeren in de avond piekeren over van alles en nog wat. Hier herken ik mezelf heel erg in. Op de één of andere manier worden voor het slapen gaan dingen groter in mijn hoofd dan ze in werkelijkheid zijn. Hierdoor lig ik dan weer langer wakker.

Slaaptekort

Als middelbare scholier heb je gemiddeld 9 tot 10 uur slaap nodig om er overdag tegenaan te kunnen. Ik slaap meestal rond 11 uur 's avonds, niet heel laat heb ik het idee, maar omdat ik om half 7 op moet staan, slaap ik eigenlijk anderhalf uur te weinig. En ik kan je vertellen dat ik dit 's ochtends heel erg merk. Tijdens het ontbijt slaap ik meestal nog half, mijn dag is pas echt begonnen wanneer ik op de fiets spring om naar school te gaan. 

Om in de ochtend niet moe te zijn, zou ik dus om half 9 al in bed moeten liggen. Tja…dat gaat natuurlijk niet lukken. Niet omdat ik dat niet wil, maar omdat ik simpelweg te weinig tijd heb. Om half 5 ben ik pas klaar met school en rond half 6 ben ik thuis. Daar gaat school ook weer door vanwege al dat huiswerk en dan blijft er weinig tijd over om gewoon even te chillen. Dat moet dan maar aan het einde van de dag. 

Half uurtje

Gelukkig heb ik voor dit probleem een oplossing bedacht: als alle scholen een half uurtje later zouden beginnen, zitten meer leerlingen fris en fruitig in de klas en is de concentratie ook beter. Doordat wij zo vroeg moeten opstaan, missen wij de zogeheten rapid eye movement. Dat deel van de slaap is essentieel voor het onthouden van kennis en dat is nou net een van de belangrijkste dingen op school. Dus laten we alle scholen van Nederland heel lief aan kijken en hopen dat we over een tijdje een half uurtje langer in ons bed mogen blijven liggen.

Gepubliceerd op 27 januari 2020
ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.