'Wat is er aan de hand met de havo?'

'Wat is er aan de hand met de havo?'

Door Chard

Het lijkt erop dat de havo het zorgenkindje van het onderwijs in Nederland begint te worden. Van alle niveaus in het Nederlandse onderwijs, presteren scholieren die havo doen namelijk het slechtst. Ze blijven het vaakst zitten en halen vaak geen diploma binnen vijf jaar.

Dat blijkt uit het rapport 'De Staat van het Onderwijs', dat de Onderwijsinspectie vandaag gepresenteerd heeft. Bij de inspectie staan inmiddels 'alle signalen op rood'.

Er gaan steeds meer leerlingen tegenwoordig naar havo of vwo, omdat het advies van de leraar belangrijker is dan de CITO-score. Leraren bepalen dus min of meer waar een leerling naartoe gaat. Naast de scholieren die een havo advies krijgen, vind je er ook scholieren die doorstromen vanuit vmbo en scholieren die terugvallen vanuit het vwo. Zo komen er veel verschillende leerlingen op de havo terecht. Voor scholen is het lastig om rekening te houden met al deze verschillen. 

Ivo zit in 4 havo en herkent dit wel. "Ik ben zelf van 3 vwo naar 4 havo gegaan. Wat ik merk is dat op het vwo iedereen wel slim is, terwijl er in mijn havo-klas twee groepen zijn: de slimme groep en de wat minder slimme groep. Hierdoor merk je ook dat het ene deel het best wel goed doet en de anderen wat minder."

Meisjes doen het beter dan jongens

Wat ook opvalt aan het rapport van de onderwijsinspectie, is dat meisjes het beter doen dan jongens op de havo. 50 procent van de meisjes die aan de havo beginnen, slaagt binnen vijf jaar. Bij jongens is dit percentage een stuk lager, maar 35 procent lukt dit.

Stephanie zit in havo 4 en denkt wel te weten hoe dat komt. "Niks ten nadele van alle jongens in de wereld hoor, maar het is bewezen dat meisjes sneller volwassen worden dan jongens. Dat merk je ook wel. In de lessen zijn het namelijk vaak jongens die stoer willen doen en de lessen daarmee verstoren. Ik geloof dat zij zich niet goed beseffen hoe belangrijk cijfers zijn voor de overgang."

Ivo denkt dat vooral gebrek aan motivatie een probleem is, zeker bij mensen die blijven zitten. "Zij geven echt geen fuck en bij de tweede keer dat ze dat jaar volgen, sluiten ze alles met zevens en achten af. Best irritant eigenlijk, omdat die mensen die geen fuck geven ook de hele les verstoren. De mensen die wel willen opletten worden hierdoor afgeleid."

Lerarentekort

Volgens het rapport is ook het lerarentekort een probleem, er zijn te veel leerlingen. Stephanie merkt dit ook: "Momenteel heb ik eigenlijk niet zoveel te klagen over de havo. Maar het is wel zo dat we bij ons op school 6 havo klassen hebben, met in totaal 160 leerlingen. Dat is wel druk, misschien wel iets te druk."

Gepubliceerd op 10 april 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.