Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Deze bizarre situaties maak ik mee als winkelmedewerker

Deze bizarre situaties maak ik mee als winkelmedewerker

"Oh, mag je niet roken in de winkel?" is slechts een van de vele opmerkingen die ik te horen krijg als winkelmedewerker. Werkend in een wereld waar de klant koning is, kom ik dagelijks in aanraking met een bonte verzameling aan bizarre situaties. 

1. Scootmobiel chaos

Je denkt dat je alles hebt gezien, totdat je oog in oog staat met een vrouw die de winkel betreedt als een ware ontdekkingsreiziger op haar scootmobiel. Ze kijkt niet op of om, stoïcijns voorbij racend alsof ze de enige is in de winkel. Zo rolt ze over de drempels, rakelings langs de schappen, gooit ze borden om en rijdt andere klanten (letterlijk) over de voeten. Een sorry? Dacht het niet. Mijn verbazing groeit met elke rit.

2. De fluisteraar

Een ander opmerkelijk figuur in ons klantenbestand is wat ik liefkozend 'de fluisteraar' noem. Deze persoon lijkt een buitengewoon intieme relatie te hebben met elk product in de winkel. Van de keukengerei-afdeling tot aan de woondecoratie: ik kan je garanderen dat elk voorwerp zachtjes wordt toegesproken alsof het een lang verloren vriend is die eindelijk is teruggevonden. Zouden de kaarsen echt terugpraten?

3. De onderhandelaar

Dan hebben we de onderhandelaar. Deze klant lijkt echt over élke prijs te onderhandelen, zelfs als het gaat om een pakje kauwgom. Luidkeels en met een passie die je eerder zou verwachten bij een miljoenendeal, wordt er gediscussieerd over centen alsof het van levensbelang is. Het is een kunst op zich, deze vurige verdediging van de portemonnee, maar soms zou ik willen dat de waarde van mijn tijd ook in de strijd werd gegooid. In tegenstelling tot de markt, waar onderhandelen wellicht normaler is, bevind ik me hier toch echt in een winkel, waar elk item een vastgestelde prijs heeft.

4. Selfies

Laatst had ik het genoegen om een klant te observeren die elk hoekje van de winkel benutte voor haar persoonlijke modellencarrière. Alsof de schappen en gangpaden haar eigen catwalk waren, poseerde ze met een serieus gezicht en een overdreven flair. Een parkje voor selfies? Nee, uitgerekend déze winkel is de hotspot voor haar Instagram-account.

5. Inpakdilemma's

Dan de klanten die proberen hun aankopen in tassen te manoeuvreren alsof het een driedimensionaal Tetris-spel betreft. Mogen glazen flessen echt niet naast blikken soep? De strijd tussen efficiëntie en esthetiek bereikt zijn hoogtepunt wanneer er net niet genoeg ruimte is; dan moet álles er weer uit, om vervolgens weer terug ingepakt geworden, gevolgd door de conclusie dat het alsnog niet past. Een extra tasje, dan maar?

6. De roker

Terwijl de wachtrij gestaag in omvang toenam en klanten ongeduldig schuifelden, stak een vrouw kalm een sigaret op. Alsof de kassa haar persoonlijke rokerslounge was en er geen rookverbod in winkels is. De verbazing in de lucht was dikker dan de rook die ze verspreidde. In welke parallelle realiteit is het ooit normaal geworden om midden in een winkelrij je sigaret op te steken? Als medewerker probeer je beleefd te blijven, maar soms vraag je je af of je echt de enige bent die nog vasthoudt aan de laatste rookvrije resten van gezond verstand.

In de hedendaagse winkels lijkt het onverwachte de nieuwe norm te zijn. Klanten doorkruisen de gangpaden als podia, transformeren de kassa's tot rookscènes en laten de winkel dienen als decor voor hun eigenzinnige gedrag. Van scootmobielchaos tot fluisterende dialogen met producten, van gepassioneerde prijsonderhandelingen tot een persoonlijke modellencarrière tussen de schappen - de variëteit aan bizarre situaties is schijnbaar eindeloos. Hoewel sommigen wellicht liever niet worden verrast, vind ik 't wel prima. Geeft mij weer wat entertainment voor de dag.

Gepubliceerd op 24 november 2023
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

REACTIES

Dina

Dina

ZO HERKENBAAR

2 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.