Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Wat gebeurt er met je klacht?

Wat gebeurt er met je klacht?

Door Simon
Klagen bij het LAKS
Klagen bij Stichting Eindexamenlijn

Klachtenlijnen

Zeg je eindexamens, dan zeg je eindexamenklachtenlijn. Ieder jaar worden er tienduizenden klachten ingediend: het examen was te lang, te moeilijk of ging niet over de examenstof. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je klacht? En waarom zijn er dit jaar twee klachtenlijnen?

Ik klaag, en dan?

Als je klacht om een specifiek voorval ging (bijvoorbeeld: je telefoon ging per ongeluk af en daarom heb je een één), kan het LAKS of de Stichting Eindexamenlijn voor je uitzoeken of dat volgens de regels is. En ze kunnen jouw schooldirectie opbellen en voor je bemiddelen.
Klachten over de inhoud van het examen (een foutje in een vraag, te lang), worden allemaal geregistreerd. Na de examens heeft het CvE zogenaamde normeringsvergaderingen, daar wordt de normering voor de examens bepaald. Als er bijvoorbeeld meerdere klachten zijn over havo wiskunde A, dan kunnen ze besluiten iedereen een 0,5 extra te geven op het behaalde cijfer. Dat kan net het verschil maken tussen slagen of zakken. Klagen heeft dus zin.

Twee klachtenlijnen? Wat zijn de gevolgen?

Voorheen was er altijd één klachtenlijn, die van scholierenorganisatie het LAKS. Dat is dit jaar anders, waardoor een wat verwarrende situatie voor de eindexamenkandidaten ontstaat. De beheerder van het systeem achter de LAKS klachtenlijn en het LAKS zijn beiden hun eigen weg gegaan. Het LAKS via hun nieuwe site: Examenklacht.nl. En de andere optie, ondergebracht in de stichting Eindexamenlijn, is te vinden op Eindexamen.nu. Beide organisaties zullen met de klachten naar het CvE stappen. Het LAKS heeft als enige een georganiseerd overleg met het CvE.

Gepubliceerd op 26 april 2010
ADVERTENTIE
Kopie van Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

V.

V.

Vaag... Ik blijf gewoon bij het LAKS klagen... lijkt me het meest logisch!

13 jaar geleden

J.

J.

Leuke stukjes om te lezen!
Er staat een klein foutje in het laatste stukje, er staat "Exanenklacht.nl" maar dat moet dan denk ik Examenklacht.nl zijn :P

14 jaar geleden

G.

G.

Goed gezien Jeroen, ik heb het verbeterd.

14 jaar geleden

P.

P.

Ik zou wel gek zijn als ik bij die stichting examenlijn zou gaan klagen. Als er alleen naar het LAKS geluisterd wordt door de mensen die iets aan mijn cijfer kunnen veranderen, wat heeft zo'n alternatieve klachtenlijn dan voor zin?

13 jaar geleden

S.

S.

Er is een wet waarin staat hoe en op wie het CvE moet reageren. St. Eindexamenlijn heeft contact gehad met het ministerie en CvE. Ze behandelen onze berichten op exact dezelfde manier als die van het LAKS.

13 jaar geleden

G.

G.

Wat is nou precies het verschil tussen de twee? Waarom kunnen ze niet gewoon samenwerken en 1 klachtenlijn maken? Irritant.

13 jaar geleden

D.

D.

Vraag 8 en 15 van tekstverklaring waren echt niet te doen! Samenvatten tekst was echt niet te doen!

13 jaar geleden

S.

S.

het examen van Biologie van vmbo gl-tl was veel te moeilijk. De vragen werden veel te moeilijk gesteld.

13 jaar geleden

I.

I.

hoi
ik heb een examen rooster gekregen van school ik doe vmbo bb maar mij examen rooster komt helemaal niet overheen met dan van internet sites
zo heb ik al nl eng gehad en morgen heb ik al wiskunde. mag de school zomaar zelf een ander rooster opstellen

13 jaar geleden

M.

M.

Wat betreft nederlands het was veel te veel en we kregen te weinig tijd.

13 jaar geleden

S.

S.

Duits was vergeleken vorig jaar veel moeilijker stonden ook veel woorden in die je niet eens in het woordenboek kon vinden.

13 jaar geleden

X.

X.

waar staan de antwoorden van vmbo- BB?
nederlands en wiskunde ik kan ze nergens vinden.

13 jaar geleden

J.

J.

Het examen van Duits was in sommige gevallen lastig, maar wat ik nog het meest erge vond, was dat 2,5 echt niet lang genoeg was om het goed en gefocused te kunnen maken. De meesten hadden te weinig tijd of het net op tijd af omdat ze het af moesten raffelen. Schandalig vind ik dit. Als het een half uur langer was geweest, was er grootendeels geen probleem geweest!

13 jaar geleden

G.

G.

waaarom kunnen de kinderen van het vmbo bb de antwoorden niet nalezen op jullie site. gr guus schouren.

13 jaar geleden

N.

N.

ik had gister examen duits nou wat een rot examen een hele boel woorden hadden geen betekenis en stonden niet in het woordenboek het hele examen sloeg nergens op

13 jaar geleden

E.

E.

examen engels kader was super moeilijk

13 jaar geleden

J.

J.

ik vind het gek dat de antwoorden van vmbo bb ik niet tezien krijg.
Mag ik a.u.b een antwoord terug.

Alvast bedankt,
Jan

13 jaar geleden

I.

I.

hallo

komen de antwoorden van vmbo bb nog op internet te staan??? of niet?? en waarom kunnen wij vmbo bb' ers de antwoorden niet zien??? maar alle andere niveaus wel???

graag een reactie

13 jaar geleden

K.

K.

@ irene:

Nee, de antwoorden van vmbo bb komen helemaal niet op internet te staan. Nu niet, nooit niet. Dit omdat 90% van de vmbo-bb'ers hun examens digitaal maken, en scholen zelf bepalen hoe laat (wel op een vastgestelde dag) ze die afnemen. Om te voorkomen dat een scholier 's ochtends al de antwoorden heeft gezien terwijl zijn school 's middags pas het examen afneemt, komen de antwoorden dus helemaal niet online.

Maar waarom de dagen erna ook niet? Geen idee. Zie examenklacht.nl!

13 jaar geleden

C.

C.

ik ben christiaan jansen en zit op de noordgouw in hattem mijn leeraar van wiskunde (meneer Wagenaar) had tegen mij gezegd dat je geen rekenmachine nodig had bij de digitalle examens want het zat er bij zij hij dus ik had geen rekenmachine mee en het bleek dat je er wel een rekenmachine nodig had.... wat nu??...

13 jaar geleden

G.

G.

@christiaan: melden bij je school als je denkt dat je er een lager cijfer door hebt gekregen. in heel serieuze gevallen kan je het beste bellen met het LAKS, maar er valt achteraf niet zoveel meer te regelen denk ik...

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.