Elke schooldag wakker worden met een meme? Laatste nieuws en blogs zien? Handige stories of video's voor school? Of lekker dm'en met ons?

Wat de schoolfotograaf allemaal verkeerd doet

Door Lisa

Je vakantiekleur is verdwenen en je bent weer net zo lijkbleek als normaal. Alsof de schooldirectie het er om doet staat direct de schoolfotograaf voor de deur.  Is dat even leuk! Nee, dat is helemaal niet leuk. Die gast kan er namelijk helemaal niks van.

Elk jaar komt de gevreesde schoolfotograaf langs en elk jaar wordt de haat voor deze man (en in enkele gevallen vrouw) steeds groter. Inmiddels heb je trauma's door alle afgrijselijke schoolfoto's die op je schoolpasjes zijn verschenen en wil je niets liever dan de auto van de schoolfotograaf bekrassen. Want op een of andere manier krijgt de schoolfotograaf het nooit voor elkaar om jou op je allermooist op de foto te zetten. Daarom kon ik het, als huisfotograaf van scholieren.com, niet laten om namens mijzelf en alle andere scholieren de schoolfotograaf te laten weten wat hij allemaal verkeerd doet.

Verkeerd moment
Wanneer je gaat zitten op het meest oncomfortabele bankje of krukje aller tijden doe je nog heel even je haar goed en voel je of er nog iets tussen je tanden zit. Maar al voor je het weet drukt de wat aparte man die voor je zit al op het knopje. Boos verlaat je het krukje om vervolgens tegen al je vrienden te vertellen dat je dit jaar echt de ergste schoolfoto ooit hebt. Schoolfotografen vragen nooit eens of je al klaar bent voor de foto, ze moeten honderden leerlingen op een dag fotograferen dus maakt het hen waarschijnlijk niks uit dat jij er met gesloten ogen op staat.

De meest ongemakkelijke grappen
Iedereen heeft ooit die ene schoolfotograaf gehad die verschrikkelijke grapjes maakte. Iedereen kent de klassiekers als "Kijk eens naar het vogeltje!" of "Cheese!", maar daarnaast heb ik ook dingen als "Hé schoonheid, wat heb je mooie ogen" voorbij horen komen.

Voor mijn gevoel zijn schoolfotografen ook altijd extra onaardig tegen jongens, tegen hen heb ik dingen gehoord als "Flappie, draai eens hierheen met je flaporen". De meeste van deze grapjes, of eigenlijk gewoon al deze grapjes, zijn niet grappig en zullen er nooit voor zorgen dat ik leuker op de schoolfoto sta. Gewoon aftellen tot de klik is genoeg.

Saaie achtergrond
Ieder jaar is de achtergrond van de schoolfoto hetzelfde. Grijs, blauw, zwart, of wit: nog nooit heb ik iets leukers dan dat gezien. Ik vind dat de schoolfoto ook best eens buiten gemaakt mag worden, met een levendigere achtergrond dan zo'n saai doek. Schoolfotografen, ik daag jullie uit om eens een minder saaie en brave schoolfoto voor een doek te maken.

Ongeduld
Je hebt veel geluk als de fotograaf je een tweede kans geeft op een mooie foto. Veel schoolfotografen zullen na een druk op de camera snel 'volgende' roepen en voor je de kans hebt om je eigen foto te aanschouwen, zit de volgende alweer op de kruk. Jouw foto is voor schoolfotografen gewoon een van de honderden die ze die dag maken. 

Of je nou leuk of vreselijk op je schoolfoto staat: het maakt veel schoolfotografen niet uit. Maar mocht je nou dit jaar afschuwelijk op de schoolfoto staan, niet getreurd, het is niet jouw schuld maar de schuld van die kansloze plaatjesschieter. Hoe kan hij jou niet leuk op de foto zetten?

Gepubliceerd op 3 oktober 2017