Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Wat betekent Paarse Vrijdag voor mij?

Wat betekent Paarse Vrijdag voor mij?

Homo! Het woord dat wordt gebruikt als scheldwoord in de voetbalkleedkamers, schoolgangen en op straat. Zo zou het niet moeten zijn. Deze vrijdag is het Paarse Vrijdag. We staan we bij alle queer jongeren en vieren we feest, omdat iedereen zichzelf mag zijn. 

Op 8 december is het dus een paars feestje op (bijna) alle scholen, maar waarom doen we dat? En wat betekent het voor mij?

Paarse Vrijdag

Deze dag is er om de acceptatie te laten zien naar de LHBTIQAPC+-community. De bedoeling is dat iedereen paars draagt voor het eenheidsgevoel, ongeacht je geaardheid. Paarse Vrijdag wordt ieder jaar georganiseerd door de GSA (Gender & Sexuality Alliance), waar ik later meer over zal vertellen.

Ik zit op het Mediacollege in Amsterdam en onze school pakt het groots uit. Een hele week lang wordt er een pride week georganiseerd met een speciaal radiostation, een blinddatingshow en andere leuke activiteiten. Op Paarse vrijdag zelf is het een extra groot feest.

Mijn verhaal

Ik vind Paarse Vrijdag belangrijk omdat ikzelf ook behoor tot de LHBTIQAPC+-gemeenschap. Ik ben sinds dit jaar openlijk gaan praten over het feit dat ik transgender ben en ik heb hier veel moeite mee. Mijn vrienden zijn mega accepterend en mijn ouders doen hun best het te begrijpen. Zo'n dag als Paarse Vrijdag is extra ondersteunend, want onze diversiteit wordt gevierd. Door Paarse Vrijdag weet ik dat ik me veilig kan voelen op school, zelfs nu ik trans ben. 

Op veel scholen is ook een GSA, een Gender and Sexuality Alliance. Dat is een groep scholieren die verbeteringen doet in de school en zorgt dat wij (de community) een stem hebben. Bij ons op school zijn nu bijvoorbeeld genderneutrale toiletten en de GSA organiseert elk jaar Paarse Vrijdag. Ikzelf zit (nog) niet bij de GSA. Iedereen mag erbij, dus als je impact wil maken voor de LHBTIQAPC+'s op school, is het wel iets bijzonders. 

Het is lastig om erachter te komen dat je anders dan anderen bent, totdat je je eigen community vindt. Ik vind het fijn om met ally's (mensen die de community steunen) en andere queers te praten over de uitdagingen die ik ervaar. Door mijn genderdysforie zit ik soms minder goed in mijn vel, maar ik zie de pride week bij ons op school als een afleiding. Je kan de hele week extra jezelf zijn en lol hebben.

De toekomst

Ik hoop dat de toekomst nog meer LHBTIQAPC+-vriendelijk wordt. Op scholen is het zo belangrijk dat iedereen wordt geaccepteerd. Op de middelbare school heb ik me niet altijd veilig gevoeld. Ik zit nu op een school die er veel meer aandacht voor heeft. Dat geeft je een warm gevoel van betrokkenheid.

De community geeft me energie en ik hoop ook impact te hebben op andere jongeren en volwassenen. Vorig jaar had ik de eer om mee te doen aan de Paarse Vrijdag-campagne. Een ervaring waardoor ik sterker in mijn schoenen ben gaan staan en zelfs vrienden aan heb overgehouden. Dit jaar doen er weer andere jongeren mee aan de campagne. Het is mega belangrijk dat ons verhaal wordt verteld en gehoord. 

Draag jij vandaag ook paars?

Dit wil je ook lezen:
Gepubliceerd op 8 december 2023
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

REACTIES

Tobias

Tobias

Zonder dit artikel had ik niet geweten dat het vandaag paarse vrijdag was, bij mij op de uni doen ze er niks mee :(. Wel echt mega veel respect voor hoe open je over dit onderwerp schrijft!

2 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.