Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Wapens gevonden op scholen in Zaanstad

Stroomstootwapens, hamers en messen: allemaal wapens die je zou verwachten op een plaats delict. In ieder geval niet op middelbare scholen. Toch was dit dinsdag wel het geval in Zaanstad. De wapens werden gevonden in schoolkluisjes tijdens een onaangekondigde wapenzoekactie van de politie.

Dat er zoveel wapens gevonden werden, komt niet compleet uit de lucht vallen. De kluisjesactie volgt op de massale wapeninleveractie van de afgelopen weken in Zaanstad. Het afgelopen jaar waren daar maar liefst 140 schiet- en steekpartijen. Daarom besloot de politie om een actie te houden waarbij mensen hun wapens konden inleveren, zonder hier straf voor te krijgen. Er werden bijna tweehonderd verschillende wapens naar de politie gebracht, variërend van geweren tot granaten.  

Ouders ingelicht

Bij het openen van de kluisjes op de middelbare scholen werden drie hamers, zes messen, pepperspray, een taser, vals geld en illegaal vuurwerk gevonden. Dat vertelt een woordvoerder van de politie tegen NH nieuws. De leerlingen die verdacht worden van illegaal wapenbezit, zijn inmiddels als verdachte aangemerkt. Ook zijn de ouders van de leerlingen ingelicht.

"Ik mocht niet eens mijn jas pakken" 

We spraken met een aantal scholieren van de scholen waar de politie langskwam om de kluisjes te controleren. Lieve (17), scholier op het Zaanlands Lyceum: "Toen de politie de school binnenkwam, vond ik het wel heel drastisch allemaal. Ik mocht niet eens mijn jas pakken." Hoewel Lieve snapt dat de actie nodig is, vond ze het wel wat overdreven.

Robin (17), ook een scholier aan het Zaanlands Lyceum, vindt het een goede zaak dat de politie ingegrepen heeft. "Ik wist echt niet dat er zoveel steekpartijen waren. Ik vind het daarom goed dat de politie iets doet", zegt hij. "Aan de andere kant begrijp ik wel dat andere mensen er meer moeite mee hebben. Een vriendin van mij kon bijvoorbeeld niet weg omdat de politie alle kluisjes aan het controleren was. Daarnaast zorgden de controles ervoor dat het profielwerkstuk van mijn vriend licht beschadigd werd." 

Gepubliceerd op 5 februari 2020
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.