Wakker worden, slaapkop!

Door Joca

Stond je vanochtend met moeite op en drukte je tien keer op het snooze-knopje? Best te snappen na een weekje vakantie, of een weekend carnaval vieren. Speciaal voor jou heb ik daarom gezocht naar wekkers die je gelijk klaarwakker maken!

Ochtendgymnastiek

Deze wekker combineert twee vervelende dingen: vroeg opstaan en ochtendgymnastiek. Er zit namelijk geen snooze-knop op. De enige manier waarop je de wekker kunt stoppen is door 'm op te pakken en te beginnen met gewichtheffen. Na 30 keer stopt het kabaal en heb je tegelijkertijd wat spieren gekweekt.

Vliegend projectiel

Als je wekker op een nachtkastje staat, kun je die uitzetten terwijl je nog ligt. Het risico daarvan is dat je zo weer verder slaapt nadat het alarm voor de eerste keer is afgegaan. Deze wekker lost dat probleem op: een onderdeel vliegt weg als de wekker afgaat. Hij gaat pas uit als je het deel weer op de wekker zet. En daarvoor... juist, moet je opstaan en je bed uit. Lekker wakker worden is het niet, maar je bént tenminste wakker.

Als je niet houdt van vliegende projectielen is dat geen probleem. Deze wekker is ook te krijgen in een variant die van je nachtkastje valt en door je slaapkamer rondjes rijdt.

Geldversnipperaar

Deze wekker is voor gierigaards die leven met het motto 'tijd is geld'. Voor je gaat slapen stop je er een briefje van 10 euro in. 's Ochtends begint de ellende met luid gepiep en een timer die aftelt. Als je niet binnen 20 seconden opstaat gaat je tientje de versnipperaar in. Zo wordt uitslapen wel een erg duur grapje.

De wekker is nog niet te koop. Waarschijnlijk durft geen wekkerfabrikant het aan om het ding in productie te nemen. Gelukkig kun je er wel zelf een in elkaar knutselen.

Moskeewekker

Vaak is het geluid van een wekker simpelweg te zacht. Met deze originele moskeewekker uit Jemen heb je daar geen last van. Elke ochtend voelt voortaan als een vakantie in een ver land door het keiharde 'Allah Akbar!' uit de wekker. Scholieren.com-hoofdredacteur Chris kreeg 'm ooit cadeau, maar ze vindt de wekker voor dagelijks gebruik een tikje te luid. Een versie met kabaal van kerkklokken heb ik nog niet gevonden, hoewel ook dat geluid mensen prima wakker maakt.

Wekker-app

Wanneer je diep slaapt kost wakker worden veel moeite en sta je vaak niet relaxt op. De app Sleepcycle analyseert de fases van je slaap. Hiervoor moet je wel je iPhone in bed leggen, want met de bewegingssensoren in je telefoon meet Sleepcycle je slaapfases. Als je rond je ingestelde wektijd in lichte slaap bent, dan maakt de app je wakker met een rustig muziekje.

Zo slaap je soms een halfuurtje korter, maar word je wel veel lekkerder wakker.

Gepubliceerd op 3 maart 2014
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!