Luister jij ooit naar podcasts? Wij doen onderzoek naar podcasts en willen graag jouw feedback op een idee van ons. Jij kunt helpen door de vragenlijst (circa 3 min) in te vullen. Ook als je nooit podcasts luistert!

 


Naar de vragenlijst

Wacht niet langer en haal zo snel mogelijk je rijbewijs!

Door Inze

Zo’n twee weken geleden ben ik geslaagd voor mijn rijexamen en sinds ik mijn rijbewijs officieel in de pocket heb, race ik overal naartoe. Eén klein nadeel is wel dat er altijd een begeleider naast moet zitten. Ik ben namelijk pas 17. Irritant? Ja, een beetje. Toch zou ik iedereen aanraden net als ik lekker vroeg te beginnen met rijlessen.

Volgens het systeem van 2todrive mocht ik al met 16,5 jaar beginnen met lessen en op mn 17e examen doen. Wel moet er tot m’n 18e altijd een begeleider naast zitten. En hoewel ik het nu heel irritant vind dat telkens als ik ergens heen wil gaan m'n ouders moet optrommelen, heeft het ook zijn voordelen. In deze blog geef ik je daarom drie redenen waarom jij zo snel mogelijk je rijbewijs moet gaan halen!

Zeeën van tijd

Een veel gebruikt excuus is: 'Ik ben nog niet begonnen met lessen omdat ik er echt geen tijd voor heb.' Rijlessen kun je zelf inplannen. Heb je het echt zó druk dat één uurtje per week er niet af kan? Waarschijnlijk is het antwoord: nee. School is dan misschien nu een van je grootste tijdvreters, maar ook tijdens je vervolgopleiding zul je het druk hebben. Daarnaast is de kans aanwezig dat je deze vervolgopleiding in een andere stad gaat doen en daardoor nog minder tijd hebt.

Safety First!

Volgens het systeem van 2todrive mag je vanaf je 17e je rijbewijs halen, maar mag je tot je 18e alleen onder begeleiding achter het stuur kruipen. Ik kan zelf niet wachten tot het zover is dat ik alleen de weg op mag, maar een gillende ouder naast je kan soms toch best handig zijn. Zonder mijn moeder had ik waarschijnlijk dat ene paaltje wel geraakt omdat ik een inschattingsfout maakte of die oma op het zebrapad plat gereden omdat ik dacht dat ik er nog snel even voor kon. Het rijden met een begeleider zorgt ervoor dat je, vóórdat je in je eentje gaat toeren, alvast ervaring kan opdoen. 

Naast meer ervaring, heb je na begeleid rijden ook meer zelfvertrouwen. De stap van rijden met een instructeur naast je die ook pedalen heeft, naar helemaal niemand naast je, gaat namelijk voor sommigen gepaard met paniek. Dit is dan ook waarom bij de meeste dodelijke auto-ongelukken jonge automobilisten betrokken zijn.

(Soort van) besparing

Dat het halen van je rijbewijs kneiterduur is, is voor velen geen geheim. Maar dat je tegelijk met het behalen van je autorijbewijs ook bevoegd bent om scooter te rijden, is bij sommigen minder bekend. Dus mocht je je scooterrijbewijs willen halen, maar ben je toch van plan korte tijd daarna aan je autorijbewijs te beginnen, bespaar dan geld en sla twee vliegen in één klap!

Dus waar wacht je nog op? Ga werken, kijk je ouders heel (heel, heel) lief aan, of begin een eigen doneer-mij-geld-voor-mijn-rijbewijsfonds en wie weet cross jij binnen de kortste keren ook de straten over!

Gepubliceerd op 17 juni 2019
ADVERTENTIE
Red de planten! Wil jij honger de wereld uit helpen op een duurzame manier? Dat kan door bijvoorbeeld planten te laten groeien op een zilte bodem of door de banaan van uitsterven te redden. Dit en nog veel meer leer je met de bachelor Plantenwetenschappen aan de Wageningen University! Lijkt het jou wel wat om met planten de wereld te verbeteren? Kom dan naar de meeloopdag op 28 november!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.