Waarom zouden we in het Google-tijdperk nog dingen uit ons hoofd leren?

Waarom zouden we in het Google-tijdperk nog dingen uit ons hoofd leren?

Door Stach

Waarom zou ik nog moeite doen om iets te leren, als ik het binnen enkele seconden op Google kan vinden? Het is een vraag die me regelmatig bezighoudt. En volgens mij is het best terecht om vraagtekens te zetten bij de hoeveelheid leerstof die wij in onze hoofden moeten stampen. Sommige informatie is in de toekomst toch gewoon nutteloos?

Als ik later ooit een keer de werking van een lineaire versneller moet weten, is het makkelijker om het dan op te zoeken dan nu uit mijn hoofd te leren. Toch zijn er wel degelijk redenen waarom je beter toch die kennis in je hoofd kunt stampen. 

Voorkennis

Het hebben van een klein beetje voorkennis is stap één voor het leren en onthouden van iedere soort informatie. Je kunt niet achter de kassa werken, zonder dat je met euro's kunt rekenen (duhh!) en je kunt geen politicus worden zonder dat je weet hoe de Tweede Kamer werkt. Hiermee zeg ik niet dat alles wat je leert op school even nuttig is. Neem het voorbeeld van de lineaire versneller: die heb je echt alleen nodig als je van plan bent raketgeleerde te worden.

Gewoon niet praktisch

Als je helemaal niets weet, zul je alles moeten opzoeken. Dit brengt verschillende problemen met zich mee. Ten eerste zit je de hele dag op je telefoon, met alle gevolgen (slaapgebrek, oogklachten) van dien. Je kunt je sociale leven vaarwel zeggen, want constant je smartphone gebruiken blijkt verschrikkelijk slecht te zijn voor je omgang met andere mensen.

Bovendien kun je heel lastig iets uitzoeken, als je helemaal niets weet. Probeer maar eens informatie over bijvoorbeeld tektonische platen op te zoeken. Als je geen voorkennis hebt dat de aarde uit verschillende aardplaten bestaat, dan wordt het ook moeilijk om zoiets te googlen.

Bubbel

Dan nog iets: Google heeft een heleboel informatie, maar vaak halen mensen er alleen uit wat ze willen zien. Zoek bijvoorbeeld naar 'vaccinaties autisme' en de tweede hit bevestigt alles wat de anti-vaxxers willen horen, compleet met zielig filmpje van een huilende baby en een droevig muziekje.

Google, en eigenlijk het internet in het algemeen, is geen plaats voor objectieve informatievoorziening (oké, Wikipedia buiten beschouwing gelaten). En we moeten die grote zoekmachine daar ook niet voor aan gaan zien. Van schoolboeken mag je verwachten dat ze objectief en informerend zijn geschreven, van Google helaas niet. Zonder voorkennis is het heel lastig feit en fictie in het wilde westen dat het internet heet, te onderscheiden.

Kortom, blijf lekker leren over die lineaire versneller, zelfs als je in de toekomst geen raketgeleerde wil worden. Je hebt die basiskennis in je leven echt nodig, al is het maar om je sociale contacten te behouden of om te checken of nieuwsberichten wel een beetje kloppen. In elk geval geldt: gebruik je hoofd wanneer het kan, en Google als het moet!

Gepubliceerd op 9 april 2020
ADVERTENTIE
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?

Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.