Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Waarom treinreizen zo fijn is

Waarom treinreizen zo fijn is

Door Lisa

"Pff, wat een hel! Vandaag weer zo'n aso die met zijn vouwfiets in de tweede klas stond", hoor ik iemand zeggen op het station. "Da’s nog niet eens zo erg!" roept een student. "Vandaag kwam er een stinkende opa naast me zitten. Ik kon amper nog ademen.” Mopperdemopper. Zo gaat het dagelijks.

Jaarlijks spendeer ik als kersverse student zo’n 20.000 minuten in wat veel leeftijdgenoten de Nationale Schande noemen: de trein. Veel vertraging, ’s winters rillend wachten op een ijskoud station op een trein die nooit zal komen, en werkzaamheden waardoor sommige plaatsen ineens onbereikbaar blijken. Er valt altijd wel iets te klagen. Maar ik hou van treinreizen. Laat mij maar uren in dit vervoersmiddel zitten. Het verveelt me nooit. En daarom geef ik ook jullie een aantal redenen waarom je van het treinreizen zou moeten genieten.

1. Geniet en ontstress

De stiltecoupé is een van mijn favoriete plekken: geweldige plaats om te onthaasten. Iedereen doet er zijn eigen ding. De dagjesmensen bladeren in een reisgids over Amsterdam, de zakenmannen tikken e-mails op hun iPad en ik kijk uit het raam. Ik filosofeer er graag over het leven, terwijl ik mijn ogen laat rusten op het landschap dat aan me voorbij flitst. Soms vraag ik me af waarom ik nog geen oogaandoening heb door al dat gestaar.

2. Ontmoet de liefde van je leven

"Zie je die jongen daar? Hij staart de hele tijd naar je!", fluistert mijn treinreismaatje. Misschien staat er straks wel een oproepje op Hartstocht in de Trein, grap ik terug. In de trein kan alles en een lange reis wordt leuker door er een wedstrijdje van te maken: wie krijgt de meeste knipogen? Wie flirt er het beste via het raam? En eenmaal thuis kijk je op de bekende Facebookpagina of er nog naar je wordt gezocht. Eigenlijk is de tweede klas een jungle waar hongerige leeuwen en verveelde tijgers elkaar kunnen opzoeken. Succes gegarandeerd. 

3. De laatste loodjes

OEPS. Een belangrijk tentamen of toets waarvoor je niet (goed genoeg) geleerd hebt. De zitplaatsen met uitklapbare schrijfplek zijn onwijs handig om gauw een spiekbriefje te schrijven of de laatste stukken tekst te leren voor je examen. En nog beter: niemand kijkt je raar aan, omdat in de trein niemand zich met elkaar bemoeit. Dus schrijf vooral kladblaadjes (of je handen) vol met lastige wiskundeformules, de uitgangen van de Duitse naamvallen of de onderdelen van het menselijk lichaam.

4. Grootste bron van inspiratie

Geen inspiratie voor het schrijven van een blog of schoolverslag? Koop een treinkaartje en de inspiratie komt vanzelf zodra je de coupé betreedt. Er valt genoeg te schrijven over de Magriet Winterfair-vrouwen die gillend over het station rennen en de grootste populatie vormen in de trein. Of wat dacht je van die oma’s die met elkaar in gesprek gaan over teenschimmel en eelt. Ook genoeg te schrijven over zakenmannen die hun hele businessplannen over de telefoon bespreken: kun je mooi ideeën van stelen. 

Gepubliceerd op 6 februari 2014

REACTIES

S.

S.

Goed geschreven lies!

10 jaar geleden

M.

M.

Treinen vallen best mee inderdaad, bussen zijn veel erger.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.