Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Waarom moeten we eigenlijk naar school?

In mijn maatschappijleerboek las ik de vraag 'Is school ook noodzakelijk' en dit zette me aan het denken: heb ik school écht nodig om succesvol te worden? Ik besloot het hoofdstuk te lezen, maar een antwoord op deze vraag werd niet gegeven. Bovendien raakte ik door ingewikkelde termen als kwalificatieplicht, sociale cohesie en nivellering al snel de draad kwijt. In deze blog geef ik vier redenen waarom ik denk dat school helemaal niet zo nuttig is als de wereld ons wil laten geloven.

Er valt niet over te twisten dat school je kennis vergroot. Je wordt (hopelijk) slimmer als je op school zit en kennis is macht, dus school is noodzakelijk. Toch? Niet altijd. Misschien ga jij na het lezen van de volgende punten ook twijfelen over het nut van school…

Zinloze vakken

CKV, geschiedenis, aardrijkskunde, maatschappijwetenschappen: ik zie niet wat je er als toekomstig arts, techneut, of wiskundedocent aan hebt. Toch moet je deze vakken minstens drie jaar volgen. In de onderbouw dacht ik bij iedere geschiedenisles: dat is wéér vijftig minuten verspilde tijd. Tegenstanders zullen zeggen dat het 'goed is voor je algemene ontwikkeling', maar ik zie het niet.

Genieën en diploma’s

Welke twee dingen hebben Bill Gates, Amancio Ortega en Steve Jobs met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal ontzettend rijk en ze hebben geen diploma. Deze drie mensen zijn levende bewijzen van het feit dat het mogelijk is om geld te verdienen zonder je school af te maken. Tuurlijk, deze mannen zijn uitzonderingen, maar het geeft wel aan dat het mogelijk is.

Aansluiting

Ik vind dat schoolprogramma's slecht aansluiten bij wat een leerling wil leren. Een schoolboek wordt door duizenden leerlingen gebruikt en bevat daarom nooit precies alles wat de student wil leren. Een ideale situatie zou zijn dat leerlingen zelf aan kunnen geven wat ze over een onderwerp willen leren. Helaas gebeurt dit niet. Naar mijn mening is het gevolg hiervan dat de hardwerkende scholier zichzelf niet uitdaagt, en dat zijn kennis nauwelijks wordt vergroot. Bovendien: iedereen die hetzelfde schoolboek heeft gehad, heeft ook dezelfde kennis. Dit vind ik slecht, omdat ik mezelf dan niet kan onderscheiden van anderen. Als ik zelf zou mogen kiezen wat ik wil leren, ben ik veel unieker en daardoor niet 'gewoon een scholier zoals alle anderen'.

Waarom verplichten?

Vandaag de dag is onderwijs een verplichting. School is eigenlijk alleen leuk als je wil leren, als je kickt op kennis of als je per se slimmer wil worden. Eerlijk toegegeven: ik hoor stiekem ook bij die groep. Maar voor iedereen die met tegenzin naar school gaat, lijkt het huidige onderwijssysteem wel een marteling. Is dat nou echt nodig? Ik vind van niet. Als je niet wil leren, dan doe je het toch gewoon niet? Ik vind dat jongeren oud en wijs genoeg zijn om te besluiten wat ze écht nodig hebben.

Er zijn in mijn ogen genoeg redenen om aan te nemen dat school totaal niet noodzakelijk is. Helaas zitten we voorlopig nog aan het leerplichtsysteem vast. Bovendien kun je in de huidige maatschappij eigenlijk alleen functioneren met een diploma. Misschien moeten we er dan maar het beste van maken. Dus voor alle schoolhaters: sla je maatschappijleerboek open, leer voor je toetsen en slaag in één keer voor je examen, want dan ben je er het snelst vanaf!

Gepubliceerd op 6 november 2019
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

huts

huts

IK HOUW VAN HUTS WORDT SGOOL

11 maanden geleden

huts

huts

Moet ik je naam als stash of stag uitspreken?

11 maanden geleden