Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Waarom je (g)een Engelstalige studie moet gaan doen

De studie die ik komend schooljaar ga doen, Law in society, is alleen maar in het Engels te volgen. Dat is wel fijn, want de Nederlandse vertaling 'recht in de maatschappij' klinkt een stuk minder aantrekkelijk. Toch heb ik ook vraagtekens bij het idee van een volledig Engelstalige studie. In deze blog deel ik de voor- en nadelen van zowel een Engels- als een Nederlandstalige studie.  

"Geen idee, maar het moet Engelstalig zijn!" zei ik twee jaar geleden, in de vierde, toen ik aan mijn mentor moest aangeven welke studie ik wilde doen. Als de idealist die ik ben, wilde ik niets liever dan mijn blik verruimen, mezelf een 'wereldburger' kunnen noemen en kunnen proeven van de vruchten van een nieuwe, grenzeloze wereld. Er zitten dan ook veel voordelen aan een Engelstalige studie. 

Voordelen

Werken in het buitenland

Als je later in het buitenland wilt werken, is een internationale studie perfect. Die ambitie heb ik ook zeker. Stage lopen bij de nieuwszender Al-Jazeera in Qatar of bij een Amerikaanse krant, onderzoek doen aan een Italiaanse universiteit, zoals een vriend van me doet: dat is echt een droom. 

Een verruimde blik

Ook als je je graag omringt met mensen uit verschillende culturen is een Engelstalige studie de beste keuze. Het zijn natuurlijk de Engelstalige studies waar de internationale studenten op afkomen. Het is goed mogelijk om over een andere cultuur te leren van een Hollandse docent in een college met Hollandse studenten, maar er is niets effectiever dan leren over een andere cultuur omringd door mensen uit die cultuur, met ieder zijn eigen visie en ideeën. (En, zoals een vriend van me zei: "er is niets chiller dan samenwerken met internationale studenten, want zij werken veel harder dan Nederlanders". Je cijfer gaat er dus ook nog eens van omhoog).

De taal

Veel van de stof die je gaat lezen zal hoe dan ook Engelstalig zijn: het is dan ook de taal van de wetenschap. Als de hoorcolleges dan ook in het Engels zijn, sluit dat daar goed bij aan.

Nadelen 

Hoe blij ik ook ben dat mijn studie geen 'recht in de maatschappij' heet, twijfel ik af en toe of ik wel de juiste keuze heb gemaakt. Er zijn dan ook nadelen aan zo'n internationale studie.

Werken in Nederland

Ik hoor vaak van studerende vrienden of mensen die net klaar zijn met hun studie dat het lastiger is om in Nederland te werken als je een Engelstalige studie gedaan hebt. Ik heb daar nog geen onderzoek over gevonden, maar het is geen gek idee dat het misschien handiger is om de Nederlandse terminologie te kennen van je vakgebied, als je niet van plan bent in het buitenland te werken. 

Taal 

Ook is het Engels van Nederlandse docenten vaak niet al te best. Dat kan hoorcolleges super awkward maken en gaat soms ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. 

Dynamiek

Ook de sfeer in de werkcolleges zijn anders: internationale studenten en Nederlandse studenten gaan, zoals ik op mijn meeloopdag van PPE (politics, philosophy en economics) vernam, niet veel met elkaar om. Er is een wat professionelere sfeer en de studenten hebben niet dezelfde connectie als bij een andere studie. Ik hoop dat het alleen voor het specifieke groepje mensen dat ik toen sprak geldt, maar ik hoor het helaas vaker. Dat is natuurlijk zonde van alle kennis die je op kunt doen. 

Ondanks alles ben ik toch wel blij met mijn keuze om een Engelse studie te doen. Ik denk dat dat het beste bij mij past. Dat zal vast niet voor iedereen gelden. Het is een hele persoonlijke keuze en iedereen moet natuurlijk doen waar hij zich goed bij voelt. Beide keuzes hebben goede en slechte kanten.

Gepubliceerd op 19 juni 2020
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.