Waarom ik liever mannendeo draag

Iedereen gebruikt het (hoop ik). Na het sporten, voordat je naar school gaat of na je eerste afspraakje als je t-shirt helemaal doorweekt is van de spanning. We hebben het hier natuurlijk over deodorant. Maar waarom zit er eigenlijk een verschil tussen mannendeo en vrouwendeo?

Deo is een cosmetisch product dat we gebruiken om te voorkomen dat we te erg gaan zweten. Wij dampende zwetende pubers knallen er wekelijks een paar spuitbussen deo doorheen. Omdat er zoveel vraag is naar deo, is er ook veel aanbod. Er zijn superveel verschillende deomerken met ook nog eens allemaal verschillende geuren. 

Ik had altijd supersaai dezelfde deo. Een witte lange basic spuitbus van Dove. Een hele neutrale vrouwengeur. Maar sinds kort ben ik overgestapt naar een andere deo die veel lekkerder ruikt. Het enige 'probleem': het is een mannendeo. Dit riep bij mij de vraag op waarom deo eigenlijk niet unisex is. 

de overgang

Een vriend van me gebruikt Axe, een deodorant die erg populair is onder de jongens bij mij op school. Ik had zijn deo een keer geleend tijdens een zware schooldag en toen vond ik het al erg lekker ruiken. Zo lekker, dat ik diezelfde middag nog naar de winkel ben gegaan om ook een exemplaar aan te schaffen van mijn nieuwe favoriete geur genaamd Axe Africa. 

Gevolg: verwarrende blikken van mijn moeder en klasgenoten. Een 15-jarig meisje met een mannendeo is blijkbaar een vreemd verschijnsel. Toch veranderden ze allemaal van gedachten toen ik ze de geur liet ruiken. Ik kreeg er laatst zelfs een vraag over bij de sportschool. Een trainster vroeg mij waar ik die lekkere deo vandaan had. Ik vond het een beetje ongemakkelijk om te zeggen dat het Axe was. Bleek dat zij ook liever mannendeo gebruikt. 

Het moet genderneutraal!

In de laatste paar jaren is genderneutraliteit een steeds 'hipper' onderwerp geworden. Ik vind dat iedereen zich gezien en gehoord moet voelen. Ik vind ook dat we soms de normen moeten doorbreken en ons moeten aanpassen aan de tijd van nu. Jongens die sieraden of make-up willen dragen en de Hema die nu geen aparte jongens- en meisjesafdeling meer heeft: dat past bij die ontwikkeling. 

In mijn kast heb ik bijna alleen maar herentruien, maar dat betekent niet dat ik dan gelijk minder meisje ben. Zo is het ook met deodorant. Er is onlangs van Axe een genderneutrale lijn gekomen, genaamd Unite (love is love). Daar heb ik uiteraard ook een spuitbus van. Maar ik zou het nog leuker vinden als van mijn favoriete Axe geur een genderneutraal exemplaar komt. Dan hoef ik ook niet meer te zeggen dat het eigenlijk een mannengeur is. Ik bedoel, wie bepaalt dat überhaupt eigenlijk? 

Dus mijn tip voor de meiden onder ons die deze deo nog nooit geprobeerd hebben omdat het eigenlijk bedoeld is voor mannen: vergeet die ouderwetse gendernormen en probeer eens een mannendeo!

Gepubliceerd op 1 december 2020
ADVERTENTIE
Eerste hulp bij leerachterstanden!

Het zijn gekke tijden. Loop jij, om wat voor een reden dan ook, achter met de lesstof? Met deze tips van Examenbundel gaat het jou sowieso lukken om je leerachterstand weg te werken. Het allerbelangrijkste is dat je in jezelf blijft geloven. Jij kan dit! #geenexamenstress

De tips van Examenbundel

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

adrian

adrian

ik wil vrouwedeo

1 maand geleden

een scholier

een scholier

<div>Hoi ik ben Adnan en ik ben eigenlijk een halve vrouw. Ik ben op zoek naar geschikte man/vrouwen deo die bij beide geslachten past. Ik vind de mannendeo iets te veel stinken en de vrouwen deo vind ik iets te stoer. Heeft iemand tips voor mij??</div>

1 maand geleden