Waarom een schooluniform helemaal niet zo'n slecht idee is

Als je mij vijf jaar geleden, toen ik net een brugger was, had verteld dat ik vanaf dat moment een schooluniform had moeten dragen, had ik je voor gek verklaard. Wat zouden daar in hemelsnaam de voordelen van zijn? Toch kijk ik nu heel anders tegen de door sommigen zo gevreesde uniformen aan. 

Om te beginnen hoeft een schooluniform niet altijd een verschrikkelijk, vormeloos bijeenraapsel van witte en geruite kledingstukken te zijn zoals je dat in films en op stockfoto's vaak ziet. Een uniform heeft niet als doel om jou lelijk te maken, maar om eenheid te creëren in een groep. Daarom zouden leerlingen waarschijnlijk prima zelf inspraak kunnen hebben in het ontwerp van het uniform. Persoonlijk zou ik een witte blouse en een zwarte broek helemaal prima vinden.

Eenheid

Kom ik meteen bij mijn volgende punt, namelijk de eenheid die ontstaat. Een veelgenoemd argument tegen schooluniformen is dat je jezelf niet meer kan onderscheiden. Ten eerste is dat niet waar. Je kunt namelijk altijd iets leuks met je haren doen, sieraden dragen of een toffe make-uplook maken. Ten tweede moet je je afvragen waarom onderscheid zo belangrijk voor je is. Is onderscheid tussen leerlingen niet juist de reden voor pestgedrag op scholen en word je zelf niet juist onzeker als je ergens bij wilt horen, maar dat niet doet?

Méér dan uiterlijk

Daarnaast daagt een verplicht schooluniform je uit om uit te blinken op andere vlakken dan je looks. In plaats van dat je wordt bewonderd vanwege je merkkleding, zullen anderen verder kunnen kijken dan het uiterlijk en meer merken van je gedrag en talenten. In dat geval kunnen ook kinderen die opgroeien in armere gezinnen op een positieve manier opvallen.

Milieuvriendelijk

Ten slotte is een schooluniform een perfecte oplossing tegen het probleem van fast fashion en de slechte invloed daarvan op het milieu. De nummer 1 reden dat ik en veel van mijn vriendinnen nieuwe kleding kopen, is omdat we alles wat we al hebben zat zijn. Zodra ik iets vijf keer aan heb gehad, durf ik het niet nóg een keer aan naar school. Dan koop ik iets nieuws ,wat ik vervolgens na twee maanden ook niet leuk meer vind. Met een schooluniform is dat probleem natuurlijk stukken kleiner, want de druk van leuke, nieuwe kleding dragen is helemaal weg. Iedereen zit namelijk in hetzelfde schuitje. 

Een schooluniform hoeft dus helemaal niet het einde van de wereld te zijn, maar kan zelfs hele grote voordelen hebben zoals saamhorigheid, milieuvriendelijkheid én - voor scholieren misschien wel het belangrijkste - een beter gevulde bankrekening.

Gepubliceerd op 13 januari 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

This is me

This is me

Wij hebben op school een uniform... (ja, echt, in Nederland!) Ik ben het helemaal eens met wat je hebt geschreven, en het is ook lekker makkelijk: ik kan s'ochtends vijf minuten langer blijven liggen omdat ik niet hoef te bedenken wat ik aan moet trekken. : )

6 maanden geleden