Waarom Avatar: The Last Airbender de beste serie ooit is

Waarom Avatar: The Last Airbender de beste serie ooit is

Door Chard

Water, aarde, vuur, lucht. Als dit geen belletje bij je doet rinkelen en je bent 18 jaar of jonger, dan heb je waarschijnlijk geen jeugd gehad. Steevast keek ik vroeger, net als het grootste gedeelte van mijn basisschoolklas, naar Avatar: The Last Airbender. De beste kinderserie ooit gemaakt.

Oké, op een date is het misschien niet zo verstandig om te zeggen dat je fan bent van Avatar. Je zult al snel het etiket weeb op je voorhoofd geplakt krijgen, terwijl dit volkomen onterecht is.

De Avatarwereld

Voor degenen onder jullie die het nog nooit gezien hebben: in de Avatarwereld draait het om de vier eerdergenoemde elementen. Ieder element heeft als het ware zijn eigen land; de Waterstammen, het Aarderijk, de Vuurnatie en de tempels van de luchtnomaden. Alleen de vuurnatie is nogal oorlogszuchtig en wil de wereld veroveren. Normaal gesproken is het zo dat de Avatar, een uitverkorene die alle elementen kan sturen, ervoor zorgt dat het machtsevenwicht in orde blijft. Met andere woorden: hij is het politieagentje van de wereld, maar doordat de druk op de jonge Avatar Aang te groot wordt, verschuilt hij zich in een ijsberg waar hij pas honderd jaar later weer uitkomt. 

Een kinderserie?

Vroeger, toen ik in groep vier of vijf zat, was ik iedere ochtend aan de buis gekluisterd. Ademloos bekeek ik met grote ogen de 30 minuten durende afleveringen. Waar ik veel andere Nickelodeon series zoals: ICarly en Spongebob nogal irritant, schreeuwerig en vooral kinderachtig vond, behandelde Avatar thema's die ook in de grotemensenwereld spelen.

Thema's als oorlog, dood en verdriet. En zeker dat eerste thema was iets wat mij op jonge leeftijd fascineerde. Want zijn er in een oorlog wel goeieriken en slechteriken? En wie bepaalt dat? Natuurlijk werden deze kwesties op een kindvriendelijke manier gepresenteerd, maar het feit dat deze thema's behandeld werden, was een verademing ten opzichte van Amerikaans Nickelodeon afval. 

Diepgang

Als klein jongetje was ik al gefascineerd door marcherende soldaatjes, tanks en kon ik urenlang in geschiedenisboekjes kijken. Avatar: The Last Airbender sluit naadloos aan bij deze interesse, aangezien Avatar een heel lange geschiedenis heeft voordat Aang überhaupt geboren werd. Zijn voorganger, avatar Roku, moest het bijvoorbeeld tegen zijn voormalige beste vriend opnemen om het lot van de wereld te bepalen. De avatar daarvoor, Kyoshi, doodde Chin de veroveraar om te voorkomen dat het Aarderijk in handen zou vallen van een verschrikkelijke tiran. Oké, ik begrijp dat het voor sommigen wat vergezocht is….

Netflix

Sinds dit jaar staat The Last Airbender op Netflix en daardoor is er hernieuwde interesse ontstaan voor de serie. Zo ook bij een klasgenoot van mij. Tijdens de zomervakantie waren we begonnen aan marathon, waarin we alle 61 afleveringen keken. Netflix heeft aangekondigd dat er een live-action versie uitkomt. Ik kan nu al niet wachten.

Gepubliceerd op 26 november 2020
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

jochem

jochem

ik heb de hele serie gebingewatched :)

1 jaar geleden