Vooropleiding aan de Kunstacademie

Vooropleiding aan de Kunstacademie

Waar anderen hun zaterdagen spenderen in bed, in de supermarkt of voor de televisie, zijn er ook jongeren die hun dag heel anders indelen. Op de Kunstacademie, bijvoorbeeld. Ik interviewde drie jongeren die een vooropleiding volgen, om zo alvast te werken aan hun creatieve droom.

Ruben over mode
Ruben is zo iemand. Hij is 19 jaar en zit op het VAVO in Arnhem. Op zaterdag is hij te vinden in ArtEZ, waar hij de vooropleiding Art & Design volgt. Hij wil namelijk na de VAVO mode studeren. "Deze vooropleiding ligt het dichtst bij mode," vertelt hij. "Je leert praten over je werk en presenteren door mediatraining."

Ruben tekende een kliko met een plant erin, omdat hij geen camera bij zich had

Maar hoe doe je dat eigenlijk, school én een vooropleiding combineren? "Het is erg druk, vooral met dat PWS erbij. Maar die doe ik over mode, uiteraard." Grinnik. "Mode houdt je bezig. Het is namelijk overal." Mooi uitgedrukt, maar een baankans op iets in de mode is klein. Houdt dat je bezig? "Nee, absoluut niet. Het is allereerst nog maar de vraag of je de opleiding doorstaat. Mocht dat zo zijn, dan zie ik daarna wel. Het is belangrijk dat je nu doet wat je gelukkig maakt. Zo heb ik met vrienden laatst een expo opgezet! Heel erg tof!"

Gillis over basgitaar
Gillis van 18 volgt niet één, maar twee vooropleidingen: Bassist aan ArtEZ Arnhem én aan de Rockacademie in Tilburg. Muziek is zijn passie en daar heeft hij veel voor over, maar hij wil wél zijn gymnasium halen dit jaar.

GillisOp dinsdag- en woensdagavond zit Gillis in meer dan vier verschillende locaties in Arnhem en in Nijmegen: theorie, zang, bandrepetities en gitaarles. "Ik wil later uitvoerend basgitarist worden, dat lijkt me gewoon de shit." Hij heeft het héél druk met de school-vooropleidingen combinatie, maar geniet er met volle teugen van.

Als Gillis over zijn grote voorbeelden praat, klapt hij van enthousiasme in de lucht. "Jacob Pastorius, befaamd gitarist, de gasten van Metallica, Motohead. Het wisselt. En Sting!"

Wat hij precies na de Rockacademie wil doen, weet hij nog niet precies. Want wat als hij geen werk vindt? "Dan bevestigt dat écht dat stereotype muzikantenleven. Tussenjaartje of zo? Of een andere studie erachteraan. Iets met cultuur aan de universiteit." Stilte. "In het muzikantenleven moet je geluk hebben," verklaart hij. "Op de goede golf meeliften."

Marc over theater
Voor sommigen is een vooropleiding aan de Kunstacademie te ver weg of te duur, maar daar zijn gelukkig oplossingen voor. Zoals een cultureel jeugdcentrum in de buurt die voorbereidende trajecten aanbiedt. Zo volgde de zeventienjarige Marc het Voorbereidend Kunstvak Onderwijs (LOT) aan De Lindenberg in Nijmegen.

Marc

"LOT overtrof al mijn verwachtingen. We behandelden iedere zaterdag vijf vakken: dramaturgie, spel, stem, beweging en improvisatie. Improvisatie is belangrijk, want zo leer je het personage kennen en 'zijn' als je deze speelt."

Marc twijfelt erover om na zijn middelbare school een theateropleiding te doen. "Er is geen garantie dat je een baan vindt. In Amerika zijn er wel dubbelstudies, maar dat kost mij nog zeker vijf jaar extra in de supermarkt… Daarom overweeg ik om economie te gaan studeren. Ik ben er gewoon goed in en het verdient lekker."

Uitvliegstudie

Zowel Ruben, Gillis als Marc leren anders te kijken door hun vooropleiding en raden iedereen in twijfel aan om gewoon zo'n vooropleiding te doen. Als het niets is, dan wordt dat snel genoeg duidelijk en kun je achter die overwegende uitvliegstudie een punt zetten. 

Gepubliceerd op 1 maart 2016

REACTIES

Lotte

Lotte

Heel tof weer, Sofie! Heel interessant en het is echt knap schrijfwerk hoe die paar kleine regeltjes interview al zo veel over de personen vertellen

9 jaar geleden

J.

J.

He allemaal. Ik heb autonome beeldende kunst gestudeerd op de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Daarna ben ik een master of arts gaan doen. Omdat ik weet hoe lastig en belangrijk het is om een goede keuze te maken, heb ik een artikel geschreven met mijn ervaringen op de kunstacademie:http://www.artyfartyfarm.com/?page=Hoe-is-het-om-op-de-kunstacademie-te-zitten
Hopelijk helpt dit om een goed beeld te krijgen van de studie en om een goede keuze te maken.

Jessica van Deursen

9 jaar geleden

Chris

Chris

Ha Jessica, wat aardig van je om onze scholierenbezoekertjes daarop attent te maken. Voor veel jongeren is het maken van een studiekeuze een helse opgave, dus alle ervaringsverhalen zijn altijd welkom. Thanks dus!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.