Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Voorlichtingsfolders studies vaak misleidend

Voorlichtingsfolders studies vaak misleidend

Door Joca

De voorlichtingsfolders van hogescholen en universiteiten geven vaak geen eerlijke informatie over opleidingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Veel informatie ontbreekt of is onjuist. 

"Er staat bijvoorbeeld niet hoeveel contacturen er zijn, of hoe groot de werkgroepen zijn", vertelt LSVb-voorzitter Jorien Janssen. Daarnaast blijkt veel informatie niet te kloppen: in een brochure werd gesproken over 'uitstekende faciliteiten'. Onderzoek van de organisatie die studies beoordeelt was daar echter veel negatiever over.

Studiepunten

De LSVb is vooral geschokt over het ontbreken van informatie over het Bindend Studie Advies (BSA) in de folders: "Het BSA houdt in dat als je te weinig studiepunten haalt, je moet stoppen met je studie. Het heeft een hele grote impact als je daar pas aan het eind van het studiejaar achter komt", legt Janssen uit.

Vanaf 1 mei 2014 zijn opleidingen verplicht objectieve en vergelijkbare informatie te verstrekken in hun voorlichtingsfolders, maar de LSVb vindt dat veel te laat. Sinds dit schooljaar is de aanmelddatum voor studies namelijk vervroegd naar 1 mei. “De scholier heeft zich dan al aangemeld. Je kunt niet van aankomend studenten verwachten dat ze de juiste keuze maken als aan hen geen - of zelfs foute - informatie wordt verstrekt”, aldus de LSVb-voorzitter.

Eerlijke folders

De studentenvakbond werkt samen met hogescholen en universiteiten om de folders te verbeteren. "We hebben het onderzoek (pdf) voor de vierde keer gedaan en we zien verbetering bij bepaalde studies." Bij het Ministerie van Onderwijs dringt de organisatie aan om de eerlijke folders begin 2014 al verplicht te stellen.

Voor scholieren die niet in de val willen trappen, heeft de LSVb een aantal tips: "Op Studiekeuze123 vind je eerlijke informatie over studies. Ook kun je zien wat de studenten zelf van hun opleiding vinden." Ook bieden universiteiten een matchingstraject aan. Met meeloopdagen en online testjes kun je zien of een studie écht goed bij je past.

Gepubliceerd op 20 november 2013
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.