Voor straf naar school

Door Joca

Kan school een gevangenis vervangen? Binnenkort wel voor jonge criminelen. Zij kunnen door de rechter voor maximaal twee jaar terug naar school gestuurd worden als alternatief voor een gevangenisstraf. Dat staat in een wetsvoorstel dat vandaag gepresenteerd is door staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.

De regeling is bedoeld voor jongeren die zijn veroordeeld voor kleine strafbare feiten, zoals winkeldiefstal en vandalisme. De hoop is dat ze na het afmaken van een opleiding, minder snel terugvallen in de criminaliteit.

Diploma scoren

Op dit moment zijn deze criminele jongeren vaak ouder dan 18, waardoor de leerplicht voor hen niet geldt. Met de nieuwe wet kan deze groep toch gedwongen worden om naar school te gaan. Als ze blijven spijbelen, kunnen ze alsnog de cel in gestuurd worden.

Volgens het plan moeten de jonge criminelen instromen bij normale scholen, maar krijgen ze wel extra begeleiding van de jeugdreclassering. Ruud van Gessel, medewerker bij Jeugdzorg Gelderland, is positief over het voorstel. "Veel van deze jongeren hebben hun opleiding niet afgemaakt. Het is goed dat er vanuit justitie meer druk wordt uitgeoefend om toch een diploma te halen." Wel heeft hij enige twijfel: "Of het in de praktijk werkt is de vraag. Deze jongeren hebben vaak meerdere problemen, die je met deze maatregel alleen niet zomaar oplost. Goede begeleiding is nodig."

Heropvoedingskamp

Het wetsvoorstel is de uitvoering van een motie van PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch uit 2010. Zijn oorspronkelijke idee was echter om de jongeren les te geven op scholen binnen een gesloten inrichting. Van Gessel geeft de voorkeur aan het huidige plan om de jongeren naar normale scholen te sturen: "Deze groep wordt er vaak niet beter van door ze bij elkaar te zetten. Eerdere projecten als heropvoedingskampen waren ook geen succes."

Het verplicht naar school sturen van jonge criminelen staat niet op zichzelf. Het ministerie van Veiligheid geeft steeds meer aandacht aan opvoeden en het volgen van onderwijs bij het straffen van jongeren.

Gepubliceerd op 2 oktober 2013
ADVERTENTIE
Vind je koken, eten en voeding leuk? Wat maakt dit sapje zo lekker of dit reepje zo gezond? En hoe wordt al dat voedsel eigenlijk gemaakt? Is het ontwerp van de verpakking mooi of lelijk? Is de reclame grappig of saai? Ontdek het bij de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland. Kom op zaterdag 6 april naar de open dag in Delft of Amsterdam.

Meld je aan!