Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

'Volgend jaar wil ik stiekem wel debuteren'

'Volgend jaar wil ik stiekem wel debuteren'

Al vanaf de F-jes speelt hij in de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam, Vincent Schippers. Nu traint en speelt hij bij het Onder-19 team, terwijl hij nog maar zestien jaar oud is. Hoe is dat? Wat verandert er tijdens zo'n voetbalopleiding voor je? Hoe is het om jeugdinternational te zijn? Zomaar wat vragen die ter sprake komen in dit interview.

Vincent is dus al jaren Spartaan. Een jaar of tien speelt hij in de jeugdopleiding en begin dit jaar heeft de zestienjarige rechtsback een contract gekregen voor drie jaar. Je kan je voorstellen: in die tijd verandert er behoorlijk wat in de opleiding: ''Je speelt nu uiteraard met andere spelers, zeker als je ook nog in een hoger elftal speelt. Daarnaast werd je in het begin niet echt gewezen op fouten, nu gebeurt dat wel. Er wordt nu echt gehamerd op het eruit halen van foutjes. ''

Hard voor jezelf

Niet alleen de trainers wijzen Vincent op zijn fouten. Dat doet de rechtsback zelf ook. ''Ik probeer mezelf op mijn fouten te corrigeren. Het lastigste daarin vind ik om af en toe niet te nonchalant te worden als het goed gaat, bijvoorbeeld dat ik uitverdedig met een hakje. Dat moet eruit. Als ik dat door heb gaat de bal de volgende keer zeker met de binnenkant. '' Ook het trainen is geen probleem, of het nou op het veld is of met kracht. ''Thuis doe ik ook core stability-oefeningen. Dat vind ik best leuk om te doen en daar baal ik verder niet van als ik dat moet doen.''

Zaakwaarnemer

Die hardheid is ook zichtbaar in de keuze voor zijn zaakwaarnemer. ''Veel zaakwaarnemers gaven me allemaal complimenten, maar ik wil geen slijmbal.  Ik heb voor mijn zaakwaarnemer gekozen omdat hij juist eerlijk is en dus ook wat kritischer is soms. Dat vind ik fijn.''

Maar wat doet zo'n man eigenlijk? De meeste leeftijdsgenoten hebben geen zaakwaarnemer natuurlijk, dus hoe is dat voor Vincent? ''Bij de onderhandelingen voor mijn contract ben ik zelf amper betrokken geweest. Mijn vader en mijn zaakwaarnemer deden dat. Ik bel regelmatig met hem en hij is dus betrokken bij bijvoorbeeld de onderhandelingen voor een contract. Zo kan ik lekker voetballen in plaats van me druk te maken om randzaken.''

Oranje

Naast te spelen voor Sparta, zit Vincent ook bij het Nederlands elftal onder 16. Daar speelt Vincent ook zijn wedstrijden mee. ''Meestal speel je in zo'n week bij Oranje twee keer tegen dezelfde tegenstander. Alle posities worden in de selectie dubbel bezet waardoor je één van de twee wedstrijden speelt. De komende tijd zal dit wel anders worden, want dan werken we toe naar het EK van 2018. Het spelen voor Oranje is uiteraard een enorme eer, en natuurlijk hartstikke leuk.''

Sparta

Bij Sparta zelf speelt Vincent dus bij de Onder-19, maar als het aan hem ligt is dat volgend jaar anders. ''Ik hoop volgend jaar te gaan spelen bij Jong Sparta, en eigenlijk wil ik mijn debuut in het eerste gaan maken. Dat heb ik ook weleens uitgesproken op de club.'' 

Dit seizoen is voor het eerste van Sparta wisselvallig verlopen. Ze begonnen goed, maar na de winter werd er veel verloren. ''Als speler in de jeugdopleiding merk je daar gelukkig weinig van. Die dingen moeten ze vooral bij het eerste zelf houden, en dat doen ze goed. Hoewel ik het als Spartaan natuurlijk wel jammer vindt. Ik leef ook elke wedstrijd mee.''

Eén van de voordelen die Vincent namelijk heeft door zijn contract, is dat hij een seizoenskaart heeft voor de thuiswedstrijden op Het Kasteel. Dat zijn nog eens lekkere arbeidsvoorwaarden!

 

Gepubliceerd op 31 mei 2017
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.