Voer voor vragen aan politici

Voer voor vragen aan politici

Door Roos

[Update] Vanmiddag verwelkomen we Michel Rog van het CDA in de chat. Hij hoopt om 17u stipt klaar te zitten om jullie vragen te beantwoorden!

Tijdens de Politieke Week die Scholieren.com organiseert met het LAKS (dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 april) chat je dagelijks met onderwijspolitici. Maar als je álles mag vragen, dan is de keus lastig. Wij helpen je daarom even met wat interessante onderwijsfeitjes.

EenVandaag heeft de scholieren in het 1vjongerenpanel de afgelopen tijd een aantal keer ingeschakeld om ze vragen te stellen over het onderwijs. Zo gaven ze bijvoorbeeld onlangs hun mening over het pestplan van Sander Dekker. In onderstaand lijstje zie je wat interessante resultaten van andere onderzoeken. Wat vind jij van deze resultaten? Confronteer jij de politici in de chat met deze cijfers? 

De perfecte leraar

Volgens het jongerenpanel krijgt een leraar de stempel \'perfect\' als deze goed kan uitleggen (72%), humor heeft (49%) en enthousiasme uitstraalt (49%). 77% van de scholieren zegt zelfs dat het van de leraar afhangt of ze een vak leuk vinden. Ze vinden vooral dat leraren nog wel wat in te halen hebben op het gebied van ICT: 43% denkt dat de meeste leraren niet genoeg van ICT weten.
Zijn er op jouw school genoeg leraren die aan het predikaat \'perfect\' kunnen voldoen?

Studiekeuze

Één op de drie studenten (35%) geeft aan dat ze de verkeerde studie hebben gekozen. En meer dan de helft van de studenten (52%) vindt dat ze niet goed begeleid zijn door hun middelbare school bij het kiezen van een vervolgopleiding. De meeste studenten en scholieren (82%) vinden het daarom een goed idee om gesprek met een studieadviseur verplicht te stellen in de bovenbouw. De politiek vindt het echter je eigen verantwoordelijkheid...
Hoe zou jij begeleid willen worden bij het kiezen van je vervolgopleiding? 

Stufi en OV

Als de studiefinanciering wordt afgeschaft, lopen de kosten om te studeren aardig in de papieren. 65% van de scholieren maakt zich daarom ernstige zorgen over deze afschaffingsplannen. 38% overweegt om niet op kamers te gaan om de kosten te drukken en 35% wil misschien een tweede studie of master achterwege laten.
Wat zijn jouw plannen voor je studietoekomst? Is het een slechte ontwikkeling dat meer scholieren thuis blijven wonen of een master achterwege laten?

Genoeg cijfers en feitjes om politici eens flink het vuur aan de schenen te leggen. Hier lees je nogmaals welke policiti wanneer komen chatten. Tot in de chats!

Gepubliceerd op 2 april 2013

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.