Viral: Wat Gymnasiasten Niet Zeggen

Viral: Wat Gymnasiasten Niet Zeggen

Door Pim

We kunnen er geen genoeg van krijgen: pagina's op Facebook vol leuke dingen, foto's, weetjes en andere rotzooi. Dat weet Saber Benjah maar al te goed. Hij startte vijf dagen geleden de facebookpagina Wat Gymnasiasten Niet Zeggen (WGNZ). Een grappige pagina met uitspraken die gymnasiasten nóóit zouden zeggen, ahem. Nu al bijna 15.000 likes.

Waar kwam het idee vandaan en hoe kan dit opeens zo'n succes zijn? We vragen het Saber, de oprichter van WGNZ en Jesse van Doren, eigenaar van meerdere pages voor jongeren.

Saber (16) zit op het Christelijk Gymnasium Utrecht in 4-vwo. Hij vertelt: "een tijd geleden begon ik de pagina CGU Meme's, met grappige plaatjes en uitspraken over wat er leefde op mijn eigen school. Die pagina moest ik echter offline halen van de schoolleiding."

Saber

"Een paar dagen geleden keek ik er weer naar en kwam het idee bij me op om er iets algemeners mee te doen. Er bleek nog geen enkele Nederlandse pagina te zijn voor en over gymnasiasten en veel van dit soort pagina's met uitspraken, vaak in het Engels, zijn op dit moment echt een hit."

Andere accounts

Jesse van Doren (16) doet momenteel eindexamen havo en is de eigenaar van twitteraccounts als @Gaoverdesteep (10.300 volgers) en facebookpages als 'I Like Fashion' (1800 likes). Hij vertelt: "ik begon met een account om wat eigen websites te promoten. Daarna begon ik een account waarop ik moppen plaatste, gewoon omdat ik het leuk vond om te doen. Zo ontstond vanzelf het wat serieuzere Ga Over De Streep."

Ik vraag me af waar het enorme succes van Wat Gymnasiasten Niet Zeggen vandaan komt. Komt het doordat gymnasiasten graag zowel online als offline gelijkgestemden - mensen met hetzelfde uitstééékend heuge niveaeu - ontmoeten? Saber denkt zelf dat het gaat om de juiste timing en het juiste format: "momenteel vinden de eindexamens plaats, dus het onderwerp 'school' krijgt veel aandacht. Daarnaast spreekt de zelfspot die we gebruiken veel gymnasiasten aan."

Eén post

Volgens Jesse heb je eigenlijk maar één post nodig die viral gaat, die dus veel geliked en gedeeld wordt. "Als mensen de pagina liken, komt dat groot op hun timeline te staan en krijgen veel van hun vrienden dat te zien. Dan kan het hard gaan," legt hij uit.

Waar haal je al die uitspraken dan vandaan? Saber: "We zijn zeker geen elitair clubje met een paar grappenmakers die alles bedenken. Iedereen kan grappen insturen en iedereen mag liken, ook als je op de havo zit of het vmbo," merkt Saber op. "Maar het is soms best moeilijk om een leuke grap te vinden of te verzinnen, gymnasiasten hebben best een moeilijk soort humor."

Jesse

Advertenties

Saber is in de afgelopen vijf dagen al benaderd door verschillende bedrijven, maar zullen de mondige gymnasiasten niet massaal afhaken als hij reclame gaat plaatsen? Saber vindt advertenties zelf nogal hinderlijk: "Zo snel al reclame plaatsen? What the fuck?!" zegt hij stellig. "Als er iets langskomt wat onder gymnasiasten leeft, zoals een landelijk hockeyfeest, dan wil ik erover nadenken. Maar het moet wel aansluiten bij de pagina." Reclame voor uitvaartverzekeringen of babyvoeding komt er dus niet in.

Ook Jesse wordt regelmatig benaderd door bedrijven. "Ik heb laatst een test gedraaid met TMG (de eigenaar van o.a. Hyves en de Telegraaf) en binnenkort start er een campagne met Habbo Hotel. Ja, dat bestaat nog!" voegt hij lachend toe.

Makkelijk succes?

Het klinkt als piece of cake: je start in een opwelling een pagina met grappige uitspraken en verdient vervolgens makkelijk en snel geld met bedrijven die graag dingen willen laten zien aan je volgers. Is het echt zo makkelijk?

Waarschijnlijk niet. Regel eerst maar eens dat idee en dan moet je ook nog zorgen dat die likers je leuk blijven vinden. Het klinkt in ieder geval als een leuke bijbaan. Ik broed intussen rustig verder op mijn potentiële pagina's 'Scholieren.com Forumparels' en 'Katten Die Salto's Doen'! 

Gepubliceerd op 27 mei 2013

Lees verder

16- en 17-jarigen verdienen óók stemrecht
16- en 17-jarigen verdienen óók stemrecht
Schaf nablijven af: het helpt niemand vooruit
Schaf nablijven af: het helpt niemand vooruit
Waarom scholen meer moeten doen aan talentontwikkeling
Waarom scholen meer moeten doen aan talentontwikkeling

REACTIES

#.

#.

WGNZ is echt dikke SWAG
maar eeeeehhh ik ben wel blij met een 6
oooh en ik doe gymnasium

12 jaar geleden

#.

#.

12 jaar geleden

F.

F.

Hahaha, 'deze ding' op het plaatje... Echt, prachtigprachtigprachtig!!!

12 jaar geleden

J.

J.

stom.

12 jaar geleden

D.

D.

Echt heel erg herkenbaar deze pagina. Ik zit ook op het gymnasium in 4 vwo en bijna iedere gymnasiumleerling van mijn school liket deze pagina zo'n beetje.

12 jaar geleden

A.

A.

Alsof iedere gymnasiast zo is. En alsof ze een apart soort mensen zijn...
Daarnaast, waarom zou een hockeyfeest meer leven onder gymnasiasten, dan onder anderen. Hockey is van oudsher wel een sport voor de elite, maar tegenwoordig niet meer. En bovendien is het gymnasium ook niet meer voor de elite, want ik zit ook op het gymnasium, terwijl ik uit een boerengezin kom. Beetje raar allemaal....

12 jaar geleden

A.

A.

'De Telegraaf is een goede en betrouwbare krant' Echt fokking geniaal dit

12 jaar geleden

M.

M.

Als academicus mag ik hopen dat niet elke vwo-er het eens is met de stelling: "De Telegraaf is geen goede en betrouwbare krant"

Typisch linkse indoctrinatie, kwam ook al voor op mijn tijd op school. Gelukkig lees ik meer dan één krant en weet ik dat de fouten die voorkomen bij de Telegraaf, ook bij andere kranten voorkomen, maar daar hoor je niemand wat over...

Jammer dat eigen initiatief en onderzoek tegenwoordig niet meer voorkomt bij scholieren ;)

12 jaar geleden

M.

M.

@Melissa

Hmmm, mevrouw zegt dat je dingen van meerdere kanten moet bekijken en niet zomaar moet generaliseren, en scheert vervolgens alle scholieren over een kam door te zeggen dat ze tegenwoordig geen eigen initiatief meer tonen of onderzoek doen. Enige nuance in haar reactie zou onze academica (als gymnasiast weet ik dat de vrouwelijke uitgang bij dit woord -a zou moeten zijn, -us is mannelijk) niet misstaan. ;)
Inderdaad, fouten die bij de Telegraaf voorkomen komen ook voor bij andere kranten. Maar de 'Telegraafse' manier van verslaggeven, namelijk het spelen op de emotie ipv de feiten komt bij de linkse pers toch een stuk minder voor, zo heb ik het gevoel, want ik lees ook meerdere kranten. Ook heeft de krant een rechts tintje, wat mij persoonlijk niet zo aanstaat maar dat is vergeven want geen enkele krant is geheel neutraal, maar de met populisme doordrenkte 'nieuwsartikelen' gaan mij toch wat te ver, en daarom lijkt de Telegraaf me meer een roddelblad dan een goed, journalistiek correct nieuwsmedium.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.