Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Vijftienduizend euro lospeuteren bij arme scholieren

Vijftienduizend euro lospeuteren bij arme scholieren

De laatste actie: een sponsorloopVoor de zoveelste keer actievoeren voor minder lessen? Zo passé. De leerlingen van Actie Adoptie kijken liever over de grenzen heen.

Met z’n veertienen zetten de Nijmeegse scholieren acties op touw waarmee ze bergen geld ophalen – voor het goede doel, welteverstaan. “Ondanks het feit dat scholieren helemaal niet zo veel geld te besteden hebben, sprokkelen we elk jaar toch zo’n vijftienduizend euro bij elkaar,” vertelt voorzitter Julius.

Bijna een jubileum

Actie Adoptie heeft een lange geschiedenis op het Canisius College in Nijmegen. In de jaren ’80 werd het opgericht door een stel enthousiastelingen die op school wat leven in de brouwerij wilden brengen. Gaandeweg ontdekten ze dat daar geld mee te verdienen viel.En dat kon mooi richting een goed doel...

Die insteek is na al die jaren niet veranderd. De meeste eurootjes vinden hun weg naar het hun zelfgekozen hoofddoel-voor-drie-jaar, Stichting Actie Calcutta, en de rest wordt door eenmalige stortingen onder kleinere doelen verdeeld.

Maar waarom?

Een nobele organisatie dus. Toch komt die tomeloze inzet niet alleen uit naastenliefde voort. Julius Huberts, sinds vorig jaar voorzitter van de club, vertelt dat het vaak de meer gemotiveerde leerlingen die besluiten hun steentje bij te dragen.

“Meedoen voegt zo veel toe aan je schooltijd! Je leert je medeleerlingen en docenten van een hele andere kant kennen. Iedereen die wil meehelpen, is bij ons welkom. Je hebt mensen die aanwezig zijn bij de acties zelf, maar ook leerlingen die vanaf het prilste idee helpen organiseren. Al die taken moeten gedaan worden, dus daar maken wij echt geen onderscheid tussen.”

Strenge school

Julius' school staat volgens hem bekend als een "strenge school waar weinig gebeurt." Uhm... weinig? De Canisiusanen hebben volgens mij hierdoor genoeg te doen: sponsorlopen, discofeesten, rozenacties en gala’s. Allemaal voor mensen die het aan de andere kant van de wereld minder goed hebben getroffen.

Leuk natuurlijk, maar hoe komt het dat mijn schoolfeesten altijd ‘ontzettend duur’ zijn terwijl Julius en z’n compagnons er zelfs geld mee weten te verdienen? Hoe maak zij hun feesten budgetproof?

Try this at home

“We zorgen ervoor dat de locatie ons in ieder geval geen geld kost. Sommige dingen vinden dus plaats op school, andere plekken krijgen we via kennissen geregeld,” legt Julius uit.

Ook de acts en muziek op bijvoorbeeld feesten worden via via geregeld. “Op school hebben we genoeg talent zitten, dus als we een DJ nodig hebben, bieden wij hem een podium waar ‘ie zich kan bewijzen.” En zo zijn toch heel wat mensen bereid mee te werken.

Stoerdoenerij

Het Actie Adoptieteam op 'hun' galaHeel wat mensen, dus niet alle? Negen op de tien reacties op Actie Adoptie zijn positief, maar soms hoort Julius ook wel mensen die alle moeite als ‘dom’ of ‘onzin’ bestempelen. Dan zeggen ze dat goeie doelen voor mietjes zijn en dat ze niet begrijpen waarom hij er zo veel tijd in steekt.

“Dat doet mij niet zo veel,” zegt Julius. Hij gelooft ook niet dat ze het echt menen. “Zulke dingen worden vaak in groepsverband gezegd. Volgens mij doen ze het alleen om stoer over te komen.”

Bored bruggers

De eerstvolgende actie die gehouden gaat worden is een sponsorloop, waarbij bruggers zich de benen uit het lijf gaan rennen. De grootste uitdaging voor Actie Adoptie wordt om de bruggers zelf aan het lopen te krijgen. “Ze hebben er niet altijd zin in, maar we proberen ze te motiveren door prijzen uit te reiken.”

Zelf ziet Julius geen toekomst in de goede doelen-business voor zich. Natuurlijk hoopt hij dat de organisatie een traditie blijft binnen de school, maar zelf zal hij er op een gegeven moment afscheid van nemen. Hij doet ’t vooral omdat hij het organiseren leuk vindt. “En het staat altijd mooi op je CV.”

Gepubliceerd op 2 mei 2011
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.