Vijf tips om gemotiveerd te blijven voor die laatste toetsweek

Het schooljaar is bijna afgelopen en dat betekent dat de laatste toetsweek weer op de loer ligt. Dikke stress dus. Tijd om keihard te gaan leren, maar je motivatie is zo aan het einde van het jaar zéér ver te zoeken. Hoe zorg je er nou voor dat je toch gemotiveerd genoeg blijft en die voldoendes haalt?

Je bent moe van het maken van al die praktische opdrachten van de laatste weken en wilt het liefst alleen maar in je bed liggen met de dekens over je hoofd. Echt, ik snap het, dit ben ik zelf ook op dit moment. Nu heb ik me er kort geleden overheen gezet en mezelf eraan herinnerd dat ik nog maar drie weken moet en dat ik dan klaar ben. Ik ga je vijf tips geven om gemotiveerd te blijven voor die laatste toetsweek van het schooljaar, zodat je met knallende cijfers overgaat naar de volgende klas.

1. Zeg tegen jezelf dat je nu eenmaal moet

Ja, zeg dit gewoon tegen jezelf. Je weet heel goed dat je niet anders kan dan je te pletter leren. Ga het nou maar doen, en zeur niet.

2. Wat-als methode

Bedenk dit eens:  Wat als ik nu niet voor mijn toetsweek leer? Dan haal ik waarschijnlijk allemaal onvoldoendes. Wat als ik veel onvoldoendes haal? Dan ga ik misschien niet over en maken die vreselijke leraren me nóg een jaar het leven zuur. Bovendien zit ik dan nog een extra jaar op de middelbare school en dat is ab-so-luut niet wat ik wil. Met deze manier kun je nog veel verdergaan, het is nog grappig om te bedenken ook. En je beseft je dat je als de wiedeweer moet gaan leren.

3. Maak het leren zo leuk mogelijk

Dit is een goeie. Zorg ervoor dat je bureau mooi opgeruimd is. Dat leidt tot overzicht in je hoofd en dat heb je nu wel nodig. Gebruik daarnaast allemaal leuke spulletjes tijdens het leren, zoals markeerstiften, stickertjes, paperclips voor je samenvattingen, zodat het alleen al leuk is om ernaar te kijken. Je kunt er nog wat lekkers bij eten en drinken (eet die reep chocola niet in één keer op, want dan krijg je een energie-dip!) Ook kun je jezelf belonen. Als je bijvoorbeeld met jezelf afspreekt dat wanneer je drie dagen goed hebt geleerd, je dat leuke sieraad ofzo mag kopen. Werkt prima, weet ik uit ervaring.

4. Maak een goede planning

Dit is echt heel handig. Zo weet je precies wat je die dag moet doen. Het is handig om ook een dagplanning te maken, met tijden en pauzes erbij (moet je je er wel aan houden, natuurlijk). Maak die planning zo mooi mogelijk. Je kunt steeds afstrepen als je iets geleerd hebt en dat geeft zo'n lekker voldaan gevoel. Dat zorgt er weer voor dat je extra gemotiveerd blijft om nog even door te gaan.

5. Gebruik de promodoro-techniek

Je denkt: ik ga om vier uur leren. Dit wordt natuurlijk nooit vier uur, maar eerder vijf uur of nog later... Je kunt dit probleem oplossen door de ‘promodoro-techniek’. Dit betekent dat je in tijdsblokken leert, 25 minuten hard leren en dan vijf minuten pauze. Na vier van die blokken (promodoro’s) neem je twintig minuten pauze. Gebruik voor die tijden een kookwekker, dat is leuk. Hier ga je net zolang mee door tot je klaar bent. Je leert op deze manier in 'hapklare brokjes' en daarom gaat het sneller en makkelijker. Deze methode gaat uitstelgedrag tegen en zorgt ervoor dat je eerder klaar bent met leren en des te sneller leuke dingen kunt gaan doen!

Oja, dit wil ook nog wel helpen tegen uitstellen: doe die telefoon nou eens weg, want deze tijd had je ook kunnen gebruiken voor het leren van die geschiedenisbegrippen. Leg dat ding gewoon in een andere kamer, of beter nog: geef hem aan je moeder. Zo raak je in ieder geval niet afgeleid door alle groepsgesprekken op whatsapp, Insta en Facebook.

En maak je geen zorgen, als je in de laatste twee weken alles op alles moet zetten om over te gaan, is die motivatie er echt wel. Daarna kun je (hopelijk) vieren dat je over bent. Succes!

 

Gepubliceerd op 14 juni 2019
ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

r.

r.

perfect help goed

1 jaar geleden