Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Vijf studiekeuzetips van dominee Maarten Boersema

Vijf studiekeuzetips van dominee Maarten Boersema

Door Oscar

Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van predikant, fotograaf en journalist Maarten Boersema.

Naast predikant is Maarten ook freelance fotograaf en journalist. Geïnteresseerden kunnen zijn weblog in de gaten houden.​​

1. Volg je roeping

Deze eerste tip ligt misschien iets te voor de hand voor een predikant. Misschien denk je er daarom ook niets mee te kunnen, want dit geldt voor een predikant, maar jij wilt hoogstwaarschijnlijk geen predikant worden. Laat ik daarom de betekenis die Van Dale (woordenboek) geeft voor het woord roeping ook met je delen: Datgene waartoe iemand zich geroepen of bestemd voelt; innerlijke aandrift. Deze beschrijving maakt meteen duidelijk dat iedereen zich geroepen kan weten. We hebben het ook niet voor niets over een beroep. Als ik voor mezelf spreek dan zorgt de roep die ik ervaar om mijn werk als predikant te doen, maar ook als fotograaf en journalist, bij mij er voor dat ik mijn werk met een bepaalde toewijding wil doen. En dit zorgt er dan weer voor dat ik er vaak voldoening uit haal. Ook zorgt het feit dat mijn werk gedragen wordt door een roep buiten mijzelf voor een zekere ontspanning en rust.

2. Durf buiten je comfortzone te treden

Als je mij vijf jaar geleden had verteld dat ik predikant zou worden in een Fries dorpje, had ik je voor gek verklaard. Ik had – en daar schaam ik me voor – ook vooroordelen. Ik ben maar wat blij dat mijn vrouw er indertijd voor heeft gezorgd dat ik niet op basis van deze vooroordelen een keuze heb gemaakt, maar juist uit mijn comfortzone ben getreden. Het heeft mij veel gebracht. Maar deze tip kan je ook op alledaagse situaties toepassen. Je komt verder als je af en toe uit je comfortzone durft te treden.

3. Ga anderen met een open vizier tegemoet

Zowel als predikant, maar ook als fotograaf, leer ik steeds meer en weer dat elk mens er recht op heeft om met open ogen en open oren tegemoet getreden te worden. Deze open houding creëert trouwens over en weer ook ruimte waardoor echte ontmoetingen plaats kunnen vinden. In het verlengde van deze ontmoetingen zou je ook kunnen zeggen dat deze open houding je ook ver kan brengen in je eigen leven. Heb vertrouwen in de levensweg die je gaat en wees niet bang om zekerheden los te laten en nieuwe wegen in te slaan.

4. Creativiteit en verbeelding brengen verder

Verbeelding en inspiratie zijn belangrijk voor mij. Maar ik geloof dat iedereen daar in meer of mindere mate wel bij vaart. Verbeelding speelt in mijn werk als predikant, maar zeker ook als fotograaf, een belangrijke rol. Het geeft me ook energie. Verbeelding en creativiteit kunnen er voor zorgen dat je nieuwe dingen gaat zien of doen in aloude situaties of patronen. 

5. Wees een beetje pro-actief

Wat je dromen ook zijn, denk niet dat ze zomaar verwezenlijkt worden door op de bank te blijven zitten. Wees een beetje pro-actief. Niet dat het leven en je carrière maakbaar zijn, maar er zijn maar weinig echte 'Guus geluks' op deze wereld.

Maarten heeft zelf theologie gestuurd. Religiewetenschappen komen in allerlei soorten voor. Zowel op HBO- als op WO-niveau.

Gepubliceerd op 9 maart 2018
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.