Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vijf redenen om vrijwilligerswerk te doen

Vijf redenen om vrijwilligerswerk te doen

Door Hizir

Vorig jaar heb ik een aantal keer vrijwilligerswerk gedaan. Zo hielp ik op het pleintje bij mij in de buurt met het maken van een gezond tussendoortje voor de kinderen die aan het sporten waren. Ook mocht ik een té strakke rode mayo dragen als mascotte tijdens een festival en hielp ik mee tijdens een internationaal kunstfestival voor kinderen. Dit jaar daag ik jou uit om je als vrijwilliger ergens in te zetten! 

Vrijwilligerswerk heeft niet echt 'n goeie naam (de helft van de Scholieren.com-bezoekers zal dit blog ook niet lezen om z'n titel), maar toch verkijk je je erop. Natuurlijk doe je iets goeds voor de maatschappij, ben je nuttig met je tijd bezig en is het goed voor op je CV, maar er zijn echt meer goeie redenen om aan de slag te gaan als vrijwilliger. Lees ze hieronder.

1. Vrienden maken
Als vrijwilliger ontmoet je mensen waarmee je bepaalde interesses gemeen hebt, want ook zij kiezen ervoor om een dag lang het geblèr van kinderen aan te horen of een dag lang supporters van de lokale voetbalclub alcohol aan te bieden. En lekker lang kletsen over voetbal, dat schept een band. Voor je het weet heb je er een nieuwe vriend/vriendin bij.

2. Netwerk uitbreiden
Je kan niet alleen vrienden worden, maar je breidt ook je netwerk uit. Zo kunnen er misschien nieuwe deuren voor je geopend worden, want misschien kom je wel in aanraking met organisaties die jou een baantje aan kunnen bieden, of is de broer van je collega een modellenscout en droomde jij altijd al ervan om model te worden. Of misschien kan de tante van jouw collega je verder helpen met je profielwerkstuk. Handig toch?

3. Waardering
Misschien wel het fijnste aan vrijwilligerswerk: je benut je talent en daarvoor krijg je behoorlijk veel waardering voor terug. Al kom je maar een uurtje helpen, zelfs dat wordt gewaardeerd. Je hebt geen irritante leidinggevenden die je de hele tijd maar vertellen wat je fout doet en hoe het dan wel moet. Nee, alles wordt gewaardeerd.

4. Skills ontwikkelen
Ook kan alvast meekijken in de praktijk en bepaalde skills ontwikkelen. Stel dat je later graag grafisch ontwerper wilt worden: misschien heeft een lokale politieke partij, een goed doel of een andere vrijwilligersorganisatie wel een nieuwe folder nodig, waar je mee kunt helpen. Klinkt niet als de meest spannende klus, maar je kunt wel lekker experimenteren en veel leren.

5. Goede vrijetijdsbesteding
Oké, een hele dag Netflix-series kijken en keihoge FIFA-scores behalen is leuk. Maar als je alle spelletjes voor je Playstation uitgespeeld en je Netflix-serie uitgekeken hebt, gaat constant binnenzitten ook een beetje vervelen (geef maar toe). Daarom is het nu tijd voor actie. We gaan onze tijd nuttig besteden.

We? Ja, we. Laten we ons zelf allemaal de opdracht geven om komend jaar op z'n minst één keer ergens vrijwilligerswerk te gaan doen. Wedden dat je je daarna beter voelt, omdat je écht iets gedaan hebt?

Gepubliceerd op 14 januari 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.