Vijf bizarre soorten kruidnoot!

Jasper

Over een paar dagen is het alweer Sinterklaas. Het traditionele snoepgoed hierbij is uiteraard de kruidnoot! Al vanaf de negentiende eeuw zien we dit heerlijke nootje in de kookboeken. Een trend hierbij van de laatste jaren is dat we het traditionele snoepgoed in een nieuw jasje stoppen. Allerlei leuke smaakjes zijn er nu verkrijgbaar. Ik heb er speciaal voor jullie een aantal getest en bespreek vijf opmerkelijke soorten.

1. Seroendengkruidnoot

We beginnen met deze onbekende smaak. Seroendeng is een Indonesische mix van  onder andere kokos en pinda. Zelf had ik er voor het proeven nog nooit gehoord van deze specerij. Enfin, het kruidnootje dan: deze is een beetje geel van kleur door het gebruik van kurkuma, wat overigens best af kan geven. Bij het proeven kreeg ik door de vele kruiden en het knapperige structuur het idee dat ik een borrelnootje at. Deze smaak raad ik je trouwens niet aan op een date, want je stinkt door de knoflook aardig uit je mond!

2. Dropkruidnoot

Wat krijg je als je twee typisch Nederlandse lekkernijen combineert? De dropkruidnoot dus. Deze heeft een kleurtje die tussen bruin en groen inhangt. De dropsmaak proef je direct als je de dropkruidnoot neemt. Dit komt doordat er om de kruidnoot een laagje salmiak zit. Aan het eind komt de welbekende smaak van kruidnoten weer bovendrijven waardoor dit echt een combinatie is. Een aanrader voor liefhebbers van drop!

3. Lemon-cheesecakekruidnoot

Bijna iedereen kan zich wel wat voorstellen bij lemon-cheesecake: fris en romig. Maar hoe stop je dat in een kruidnootje? De buitenkant is knalgeel, wat natuurlijk op de limoen duidt. In dat buitenste laagje zit ook een beetje witte chocola zodat het een beetje romig smaakt, net als cheesecake. Als ik niet wist dat het om de smaak van limoen-cheesecake ging, dan had ik dat ook niet kunnen raden. Hij is in ieder geval erg lekker!

4. Gember-kaneelkruidnoot

Hoe komt iemand erbij om dit te bedenken? Erg creatief, dat wel. Dit is een wat kleiner nootje, maar dat is helemaal niet zo erg. De pittige gembersmaak proef je namelijk behoorlijk! Gelukkig neutraliseert de zachtere kaneel dit een beetje, waardoor de smaak in evenwicht blijft. Toch is dit geen nootje om er dertig van achter elkaar te nemen, maar dan doe je er wel wat langer mee. In ieder geval leuk om eens iemand mee te verrassen.

5. Zurematkruidnoot

Ook dit is een wat kleiner nootje met een sterke eerste smaak: heel zuur! Klinkt logisch bij deze smaak, maar je kan je er toch op verkijken. Over deze kruidnoot zijn de meningen in ieder geval enorm verdeeld. Sommigen vinden hem erg fris, anderen te zuur. Na een paar seconden zal de kruidnotensmaak toch weer bovendrijven, maar dat zurige vergeet je niet. Of je houdt ervan, of je haat het. Een middenweg bestaat niet bij deze uitgesproken smaak.

 

Gepubliceerd op 2 december 2017

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.