Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee

Vier redenen waarom thuisblijvers in de zomervakantie bofkonten zijn

Martijn

De laatste loodjes voor de zomervakantie waren aangebroken. Ik zat aan tafel met een klasgenote die vertelde over haar grootse reisplannen deze vakantie, toen ze nonchalant vroeg: "Waar ga jij eigenlijk heen?" "Ik blijf thuis", antwoordde ik rustig. "O," zei ze met een gezicht alsof ik net verteld had dat ik mezelf de komende maanden in de kelder ging opsluiten met een oude spelcomputer. "Ook leuk."

Hoewel dit meisje het overduidelijk helemaal geen leuk idee leek om heel de vakantie thuis te blijven, had ze wel gelijk: een vakantie kan ook heel leuk zijn zonder dat je naar het buitenland gaat of een hutje op de Veluwe huurt. Toch heb ik altijd weer een licht gevoel van schaamte als ik vertel dat ik thuisblijf. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Bij dezen vier redenen waarom de thuisblijfvakantie een buitenlandvakantie overtreft.

Instant relaxen

Ten eerste is er niets zo relaxed als een thuisvakantie. Ga maar na: de voorbereiding van een trip naar het buitenland kost je nog meer stress dan geld en voordat je eindelijk in de relaxmodus zit, moet je alweer naar huis. De thuisblijver, daarentegen, hoeft niets te plannen en kan meteen beginnen met ontspannen op het moment dat de schoolbel voor het laatst klinkt. Sneakers uit, slippers aan en de vakantie is begonnen. Terwijl anderen op het vliegveld staan te mopperen dat de vlucht vertraagd is, zit jij al cocktail drinkend in het opblaaszwembad.

Geen social mediadruk

Daarnaast heb je thuis geen last van social mediadruk. Je bent als buitenlandganger immers niet op vakantie geweest als je geen foto’s op Instagram hebt gezet van het landschap, het zwembad en het eten. Ook moet je niet vergeten om bij vertrek te posten op Facebook dat je nú onderweg bent naar je bestemming. Als thuisblijver heb je daar helemaal geen last van. Niemand verwacht immers van jou dat je een foto maakt van de Waal of van het ijsje van de plaatselijke ijsboer. Niemand verwacht van jou dat je deelt dat je nú naar de tuin loopt. Je mag genieten zonder dat de hele wereld het hoeft te weten.

Ideaal weer

Voor het zonnige weer hoef je tegenwoordig ook niet meer de koffers te pakken. Het is in Nederland steeds langer zomers. Als men een beeld moet schetsen van het ideale vakantieweer, dan kan je gewoon de zomers van de laatste jaren in Nederland erbij pakken. Genieten is het dan ook altijd als je na de vakantie Barbie-bruin op school komt en er wordt gevraagd waar je in hemelsnaam geweest bent. Spanje? Mexico? "Nee, mijn tuin van vijf bij tien meter in Lutjebroek."

Eindelijk ruimte

Natuurlijk maak je unieke ervaringen mee in het buitenland die je je hele leven onthoudt, maar ook in ons kleine landje is genoeg te doen. Juist in de zomervakantie kun je met volle teugen genieten van de voorzieningen in Nederland, juist omdat het eindelijk niet zo overbevolkt is. De stranden bij welbekende badplaatsen zoals Scheveningen blijven vol, maar op het strandje bij jou in de buurt kun je tot laat in de avond heerlijk zitten met medethuisblijvers onder het genot van een hapje en drankje. Je kunt snel langs de supermarkt rijden, want ook daar staan geen rijen voor de kassa. Het idee alleen al doet me ontspannen, beter dan de gedachte aan een klein zwembad bij een smerig hotel waar je vroeg moet opstaan omdat je anders de kans op een ontbijtje verspild hebt.

Kortom, thuisblijvers zijn niet zielig en hebben geen saaie vakantie. We genieten juist met volle teugen. Dus als zo’n rimboe-reiziger vraagt waar ík geweest ben afgelopen zomer, zal ik antwoorden: "In de zevende hemel."


 
Gepubliceerd op 8 mei 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Bart

Bart

"Ook moet je niet vergeten om bij vertrek te posten op Facebook dat je nú onderweg bent naar je bestemming." wie onder de 40 doet dit überhaupt? lol

1 jaar geleden