Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Veel schrijven tijdens hapklaar vwo-examen MAW

Veel schrijven tijdens hapklaar vwo-examen MAW

Door Oscar

Een groot gedeelte van de woensdagmorgen was voor 3.774 vwo-leerlingen gereserveerd voor het eindexamen maatschappijwetenschappen. Er vloeide veel inkt en ook de A4’tjes waren niet aan te slepen. Lisette Groeneveld (17) kreeg zelfs kramp in haar handen: "Maar dat is het leven als je MAW kiest. Gelukkig was het examen van prima niveau."

Noah Knol (18) kan zich vinden in de ervaring van Lisette: "Ik heb acht kantjes volgeschreven. Maar ik maak mijn examens op de computer en was – misschien daardoor – alsnog vroeg klaar." Dat Noah met zijn computer een voordeel had op dit examen valt te betwisten: "Van de zestig leerlingen waren er al twintig klaar om half 12."

'Nul inzicht'

"Er werd, in tegenstelling tot voorgaande jaren, veel om leerstof gevraagd. Bij één vraag moest je bijvoorbeeld letterlijk een artikel van een wet noemen. Daar kwam dus nul inzicht bij kijken', duidt Noah. Lisette stemt in: "Het was niet echt een vwo-examen."

Jeroen Huising (19) is iets kritischer: "Het ging wel goed, maar na een paar makkelijke vragen, vond ik de vragen in het midden van het examen wel erg pittig. Ik heb één vraag dan ook niet ingevuld, die ging over hoe media een positieve invloed kan hebben op een parlementaire democratie. Ik snapte de vraag, maar kon geen kenmerk van beide partijen noemen voor een juist antwoord. De laatste vragen waren dan weer erg eenvoudig."

Niet profesioneel

Docent Volkan Tasdan aan middelbare school ’t Rijks is het eens met de leerlingen. "Al met al was het een makkelijk examen. Ik had niet verwacht dat ze bij het volledige examen bij elke vraag de meest voorspelbare begrippen zouden vragen, die vraagstelling was haast van mavo-niveau. Alleen bij Criminaliteit en Rechtsstaat hebben ze geprobeerd om leerlingen met bronnen te laten werken. Dat was niet professioneel."

In het examen krijgen de examen examenstof voorgeschoteld uit drie katernen, te weten: Politieke Besluitvorming, Massamedia en Criminaliteit. Over Massamedia werd naar verluid weinig gevraagd, iets waar Jeroen overigens niet ontevreden mee was. "Daar had ik echt mazzel mee, want dat kende ik niet zo goed. Het was wel een erg theoretisch examen, als je kijkt naar de artikelen. Invoeren van een wet in de Tweede Kamer, over een wet van een Europees verdrag, teksten over de EU. Niet echt dingen waar een doorsnee mens zich mee bezig houdt."

Lisette vond de artikelen juist wel interessant: "Het ging over Jihadisme en de juridische aanpak daarvan. En ook over gepersonaliseerde media, dat rechtse mensen bijvoorbeeld alleen maar rechtse berichten te zien krijgen."

Scheve puntenverdeling

De puntenverdeling vond Tasdan ook vreemd. "Je kreeg voor moeilijke en makkelijke vragen soms eenzelfde aantal punten. Maar ik vind het wel fijn dat de examenmakers een keer examen hebben gemaakt waarbij je elke vraag goed zou moeten kunnen hebben als je goed hebt geleerd”, analyseert Tasdan.

Hij vat samen: "De eerste vier vragen waren top. Heel erg leuk. Bij het gedeelte over Criminaliteit en Rechtstaat werd er heel veel van de leerlingen gevraagd en het was opvallend hoe weinig vragen er over Massamedia waren. Alsof ze langzaam afscheid nemen van dat onderwerp."

Pratende docenten

Tot slot een kritische noot van Noah aan het adres van de examinatoren op zijn school: "De wisseling van docenten leverde soms wel kabaal op, doordat ze gewoon hardop praatten. Was wel grappig om te zien dat ze dan door andere docenten terecht gewezen werden."

En ook Lisette kwam de zit niet zonder ergernis door. "Er zat een jongen naast me die de hele tijd zijn keel schraapte, ik vond het heel irritant." Bij deze: jongen die zijn keel schraapte; hou op.

Flauwe vraag

128 klachten kwamen binnen. "Dat valt mee tegenover ongeveer 3500 examenkandidaten", vindt klachtencoördinator Lizelot van den Berg. Vraag 15 werd een flauwe vraag gevonden. "De vraag ging over de grondwet en daar konden ze niet alle verdragen noemen." 

[poll:1204]

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 16 mei 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.