Veel leeswerk bij het vwo-examen wiskunde A

Veel leeswerk bij het vwo-examen wiskunde A

Door Wayne

Vanmiddag was het moment eindelijk aangebroken: 20.190 vwo'ers bogen zich tussen 13:30 en 16:30 uur over het examen wiskunde A. Veel scholieren vonden het examen 'goed te doen', al waren de pilot-examens volgens hen geen representatief voorbeeld. Verder was de laatste vraag over de wielrenners echt een kwestie van goed lezen. 

Jasper den Boon (18) vond het examen goed te doen. "Het was voornamelijk basiswiskunde, maar wel op niveau. Wat mij wel opviel is dat er nauwelijks differentiatie- en logaritme-opdrachten in voorkwamen. Ik ben over het algemeen wel positief over m'n examen!" 

Dat er weinig differentiatie- en logaritme-opdrachten in voorkwamen, viel Sonan Le (18) ook op. "Ik vond hem zelf eigenlijk te makkelijk. De wiskundesommen waren zeker op niveau, maar ik had de verhalende opdrachten wel lastiger verwacht. Het was al vrij snel duidelijk wat er moest gebeuren." 

Zenuwen

Ligaya Smetsers (18) was aanvankelijk erg zenuwachtig omdat het haar eerste echte examen was. "Ik had me eigenlijk geen zorgen hoeven te maken, want het ging serieus goed! Er zaten weinig verassingen in, maar onderwerpen uit voorgaande jaren kwamen eigenlijk niet echt in voor." 

Docent Marcel Eggen vond het examen goed te doen, maar hij vond wel dat de nadruk teveel werd gelegd op lezen en tekstbegrip. "Er was in vergelijking met de pilot-examens veel meer verhaal. De leerlingen moesten echt goed lezen en vervolgens ook veel gebruik maken van de grafische rekenmachine. Ook werd er vaak gevraagd naar verschillen tussen functies en was er weinig aandacht voor logaritmes of differentiëren." 

Sprinttrein

Maar waar de eventuele nekbreker te vinden was, was bij de laatste vraag. Daar moesten de leerlingen berekenen of de laatste sprinter in de kopgroep van een wielerwedstrijd meer, gelijk of minder arbeid levert dan de rest.

Marcel: "Hier was het echt een kwestie van snappen wat er in het verhaal staat. Als je niet wist wat je moest doen, was je gewoon zeven punten kwijt. Want het was uiteindelijk best eenvoudig wat je moest doen." Ligaya vond 'm ook niet lastig: "Als je natuurkunde hebt, dan was dit prima op te lossen. Immers waren al een aantal formules gegeven, je moest er wel wat inzicht voor hebben." 

De laatste vraag is een zogenaamde korte onderzoeksvraag (KOO-vraag). Het is een nieuw geïntroduceerde vraag speciaal voor wiskunde A. Toetsdeskundige Ger van het Cito legt uit dat de leerlingen zelf het stukje wiskunde moesten uitzoeken dat je nodig had om de vraag op te lossen. Het grote risico was inderdaad dat je - mocht je de vraag niet snappen - veel punten mis liep. 

 

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

[survey:1231]

Gepubliceerd op 14 mei 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.