Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

University College beste van Nederland

University College beste van Nederland

Nu het sociaal leenstelsel in je nek hijgt, is het belangrijker dan ooit om gelijk de juiste studiekeuze te maken. Maar hoe doe je dat? Weten welke studie's en uni's goed zijn, kan je op weg helpen.

De Keuzegids is een jaarlijks boekwerk dat opleidingen en onderwijsinstellingen bekijkt, beoordeelt en een rapportcijfer geeft. Vandaag zijn de universiteitbeoordelingen uitgekomen. De 59 allerbeste opleidingen van Nederland zijn bovendien bekroond met een zogeheten 'kwaliteitszegel'.

Maar waar staat deze kwaliteitszegel precies voor?

Opleidingen met 7.6 of hoger

De Keuzegids beoordeelde alle mogelijke opleidingen van alle mogelijke universiteiten. Zo krijgt een studie Psychologie in Leiden een andere beoordeling dan die bijvoorbeeld in Rotterdam. Opleidingen krijgen zo'n kwaliteitszegel als ze het erg goed doen en het cijfer 7.6 of hoger hebben gescoord. Dat zijn alle opleidingen die het totaaloordeel 'zeer goed' of 'excellent' hebben gekregen.

De opleiding die als topper uit de bus kwam, is de bacheloropleiding van University College in Utrecht, waar ook onze blogger Merel naartoe gaat. UCU kreeg zelfs het maximum aantal punten: een dikke tien.

De andere 58 supergoeie opleidingen vind je met name in de richtingen theologie, filosofie en de exacte vakken. Bij economie en rechten zitten juist een stuk minder topopleidingen: allebei maar één in heel Nederland.

Beste uni's

Naast de aparte opleidingen keek de Keuzegids ook naar de universiteiten als geheel. Uni's die het beste scoorden zijn de Radboud Universiteit Nijmegen (eerste plaats) en Universiteit Leiden (tweede). Op de gedeelde derde plek staan de de uni's in Groningen en Utrecht.

Alle rapportcijfers zijn gebaseerd op een heleboel onderdelen. Zo werden er enquêtes ingevuld door studenten, werd gekeken hoe snel studenten afstuderen en werden de faciliteiten op de scholen kritisch bekeken, of er bijvoorbeeld wel genoeg zelfstudiewerkplekken of lokalen zijn.

Slechte uni, goeie opleiding

Wat opvallend is in de gids, is dat de Universiteit van Amsterdam als geheel niet echt goed scoort (een 5.2), maar dat hun opleidingen Grieks en Latijn juist weer wél goed scoren (7.8). Hoe komt dat? Davey Schippers, redacteur van de Keuzegids, vertelt: ''Dat komt waarschijnlijk door hun historie. Het is altijd wel een goede opleiding geweest, waardoor dat weer gemotiveerde studenten en goede docenten trekt.''

Volgens Davey hoef je niet per se te kiezen voor de opleiding die het beste aangeschreven staat. ''De gids hoopt je vooral een kijkje te geven in waar scholen slecht of juist goed op scoren. Een Open Universiteit kan dan wel heel goed aangeschreven staan, als veel zelfstudie niets voor jou is zal deze uni ook niets voor jou zijn.''

Benieuwd hoe de hbo- en mbo-opleidingen een tijdje geleden zijn beoordeeld? Hier en hier meer info.

Gepubliceerd op 4 december 2012
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.