Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Twee Sinterklazen

Twee Sinterklazen

Door Hizir

Het Sinterklaasfeest is voor dit jaar weer voorbij. Eindelijk: de discussie zal weer voor even gaan liggen. Het handjevol Facebookvrienden dat wekelijks ellenlange posts tikte waarin zij gal spuwden over hen die tegen het zwarte van Piet zijn, hebben weer meer tijd over die zij hopelijk nuttig zullen besteden. Omdat het nog elf maanden duurt voor we er weer aan beginnen, wil ik vast een voorstel doen. Ik denk namelijk dat verandering goed kan zijn. 

Facebookrelletje
Ik weet nog dat ik een tijd geleden reageerde op een bericht van zo een vriend. Ik schreef dat er mensen zijn die oprecht pijn krijgen door de karikatuur Zwarte Piet. En dat het toch geen probleem is als we een kleine aanpassing maken? Ik bedoel: als de kinderen zelfs geloven dat een man die al eeuwen leeft op een paard kan rijden én ook nog eens op hun puntdak, en dat de Zwarte Pieten zwart worden omdat zij door hun schoorsteen - die zij eigenlijk helemaal niet hebben - klimmen, maar hun kleding wel schoon blijft, zullen zij het écht niet opeens niet meer begrijpen als Piet voortaan kleurrijker is. Zij zullen nog steeds evenveel verlangen naar pakjesavond en het zetten van hun schoen.

Toen ik die vriend van mij vroeg of hij misschien niet gewoon bang was voor verandering, tagde hij zijn vrouw en een aantal andere vrienden. Eindstand: Ik moest me aanpassen, want ik besloot hier te komen wonen, anders mag ik ook gewoon oprotten. Ach ja, integreren betekent blijkbaar dat je niets mag vinden van hetgeen dat zich in een land afspeelt. Ik besloot maar om mijn reacties te verwijderen. 

Nog meer relletjes
En er gebeurde natuurlijk nog veel meer, niet alleen in mijn omgeving. Eigenlijk was ik van plan om een kort overzicht te maken van alles dat zich de afgelopen weken heeft afgespeeld rondom het Sinterklaasfeest. Ik wilde onder andere vertellen over die volwassenen die overal aan het demonstreren waren, zelfs in het bijzijn van kinderen (!). Ik wilde vertellen over het Haagse gemeenteraadslid Richard de Mos die besloot om een protestlied te maken  voor het behoud van ons ‘stukje cultuur’. Over de Amerikaans-Nederlandse Journalist Kevin P. Roberson (32) die in Utrecht werd mishandeld toen hij live een anti-Zwarte Pieten-demonstratie aan het uitzenden was en over politicus Halbe Zijlstra die zei dat hij de keuze van RTL om Zwarte Piet af te schaffen ‘een domme zet’ vindt (maar uiteindelijk zijn argumentatie aan tafel bij Pauw niet meer begreep).

Dag Sinterklaasje, dag

Maar laat al dat nare maar voor wat het is. Nu het feest is afgelopen zal de Goedheiligman samen met zijn Amerigo en die honderden in-het-rond-springende racistische karikaturen op zijn boot vertrekken naar Spanje. Om over elf maanden weer deze kant op te varen. En voordat we precies dezelfde discussie weer opnieuw gaan voeren in het najaar, denk ik dat het goed is om nu vast een plan voor verandering te maken.

Laten we gewoon kiezen voor ook een zwarte Sinterklaas. Of de 'nieuwe Sinterklaas', zoals Patrick Mathurin zich noemt. Al twee jaar draagt hij het bisschoppelijk kostuum, net zoals de Sinterklaas die we al jaren kennen. Alleen heeft de nieuwe Sint rastahaar en is hij altijd bewapend met rozen. De nieuwe Sint beweegt zich voort om een ‘positieve boodschap van liefde, vrede en vriendschap te brengen’.

Ook deelt de nieuwe Sint geen snoepgoed uit, maar stukken vers fruit, loopt er een brassband mee in plaats van een fanfare en is hij omringd met Sintjes in plaats van Zwarte Pieten. “Kinderen hebben een rolmodel nodig’’, zei Patrick tegen Het Parool op 7 november 2015. ‘’Het traditionele feest geeft wat dat betreft een verkeerd beeld. De witte Sint zit hoog op zijn paard en zijn zwarte helpers rennen om hem heen. Een zwarte Sint straalt uit: jij kunt alles worden, zelfs Sinterklaas.”

Nieuwe en oude sint

Ik vind de nieuwe Sint grandioos. Het is iets nieuws, dat waar die vriend en zijn FB-legertje zo bang voor zijn. Patrick is het stukje licht in de duisternis die Sinterklaasdiscussie heet. Hoe mooi zou het daarom zijn als de nieuwe Sint samen met de ‘oude’ Sint volgend jaar op de boot zal stappen? Voor een harmonischer feest, met oud en nieuw naast elkaar. Ik zeg doen! En jij?

Gepubliceerd op 6 december 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.