Trend: de Ice Bucket Challenge

Door Joca

Facebook staat er vol mee: mensen die ijswater over zichzelf gieten om aandacht te vragen voor de dodelijke spierziekte ALS. Wereldwijd leverde dat al bijna 80 miljoen dollar op aan donaties. Wat is het geheim van de Ice Bucket Challenge?

De uitdaging begint als je wordt genomineerd door een van je vrienden. Dit systeem lijkt op de neknominaties die begin 2014 een hype waren. Dan is er de keuze: binnen 24 uur een bak ijswater over je hoofd en het filmpje online zetten, of doneren aan de ALS-stichting. Veel mensen doen het echter allebei. Na afloop nomineer je drie anderen om ook mee te doen.

Wereldwijde trend

Een bak water over je hoofd gooien voor het goede doel bestond al enige tijd. Het idee om hiermee geld in te zamelen voor ALS kwam van ALS-patiënt Pete Frates, die voordat hij ziek werd een goede honkballer was. Frates daagde wat vrienden uit voor de challenge, die vrienden nomineerden weer anderen en uiteindelijk groeide de Ice Bucket Challenge uit tot een wereldwijde trend.

Zo deden onder andere president Obama, Bill Gates, Will Smith, de Ajax-selectie, blogger Bram en de burgemeesters van Amsterdam en Utrecht mee. Na een nominatie door de redactie van 7Days, moest ook blog-hoofdredacteur Chris er aan geloven. Die nomineerde op haar beurt blogger Joca en vloggers Brandon en Ruben. Laatstgenoemde maakte onderstaand filmpje.

 

De reden van het succes? Stiekem is zo'n emmer ijskoud water over jezelf heen (laten) gieten erg leuk om te doen!

Gepubliceerd op 26 augustus 2014
ADVERTENTIE
Vind je koken, eten en voeding leuk? Wat maakt dit sapje zo lekker of dit reepje zo gezond? En hoe wordt al dat voedsel eigenlijk gemaakt? Is het ontwerp van de verpakking mooi of lelijk? Is de reclame grappig of saai? Ontdek het bij de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland. Kom op zaterdag 6 april naar de open dag in Delft of Amsterdam.

Meld je aan!