Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Tonio wint NS Publieksprijs

Tonio wint NS Publieksprijs

Door Simon

'Tonio' is volgens het ganse Nederlandsche volk het beste boek van 2012. De literair verantwoorde schrijver A.F.Th. van der Heijden won de NS Publieksprijs met de roman over de plotselinge dood van zijn zoon.

Tonio (21) wordt in 2010 vlakbij het Vondelpark in Amsterdam geschept door een auto en overlijdt niet veel later in het ziekenhuis. Zijn vader de auteur doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is: hij schrijft er een boek over.

Met 39% van de 70.000 stemmen won Van der Heijden de strijd van de boeken van vier vrouwen: 'Tegenlicht' van Esther Verhoef, 'Noorderlicht' van Suzanne Vermeer, 'In mijn dromen' van Simone van der Vlugt, 'En dan nog iets' van Paulien Cornelisse. Mart Smeets was ook genomineerd met een boek over wielrenner Lance Armstrong, maar hij trok zich terug uit de strijd nu Armstrong doping blijkt te hebben gebruikt.

Op Scholieren.com staat van alle boeken al een topboekverslag online. Ook ons overzicht van de belangrijkste boekenprijzen is zojuist bijgewerkt.

Van der Heijden wint met de prijs trouwens 7500 euro. Dat geld maakt hij over naar een stichting voor verkeersslachtoffers. Chique.

PS. Goeie toevoeging van reagant Vesta. Als je -via school- meedoet aan De Inktaap, dan moet je dit boek nu ook lezen. Voor De Inktaap lezen jongeren de winnende titels van de 3 grote literatuurprijzen. Behalve Tonio, De Nederlandse maagd (AKO Literatuurprijs) en Het voorseizoen Gouden Boekenuil).

Gepubliceerd op 16 oktober 2012
ADVERTENTIE
Kopie van Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Kim

Kim

Terecht dat Van der Heijden gewonnen heeft, en chique dat hij die 7500 overmaakt naar zo'n stichting. Maar hoe veel zou hij hebben uitgegeven aan 'stem-op-mijn-boek'-advertenties op de voorpagina's van de kranten?

11 jaar geleden

Tjeerd

Tjeerd

Hebben jullie dit boek eigenlijk écht gelezen? Ik nog niet, namelijk. Het lijkt me een ontzettend goed boek, dat wel, maar ik denk dat ik erg ongelukkig word van het lezen van dit boek. Maar misschien ligt dat aan mij, ik word ongelukkig van alles (nieuwsberichten, films, boeken en verhalen op het schoolplein) waarin jonge mensen doodgaan..

11 jaar geleden

Kim

Kim

Aaah, Tjeerd. Aai over de bol.

Het is wel een verschrikkelijk triest boek ja. Maar tegelijkertijd wel erg mooi. De moeite waard, vind ik.

11 jaar geleden

Simon

Simon

Ik heb het nog niet gelezen. Wilde een verjaardagscadeau doen aan mijn moeder, maar een boek over de dood van een zoon vind ik namens mij symbolisch niet helemaal oké.

11 jaar geleden

V.

V.

Hee, deze moet ik toevallig lezen voor de Inktaap.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.