Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Tips voor het maken van een fotoreeks

Rijksmuseum

Elk jaar organiseert het Rijksmuseum de fotowedstrijd Document Nederland Junior in samenwerking met Scholieren.com. Het thema van dit jaar is 'Café, club of kantine'.  Finn, de winnares van vorig jaar, deelt een aantal tips voor het maken van jouw fotoreeks. 

Misschien hangt je idee nog in de lucht of je wilt zo graag meedoen, maar je weet niet waar je moet beginnen. Dan is het handig om te beginnen met brainstormen. Schrijf op wat in je opkomt bij het onderwerp 'Café, club of kantine'. Zoek uit wat voor jou het beste werkt. Meteen foto’s maken of een heel plan maken? Spontane foto’s of foto’s die in scène zijn gezet? Tijdens het brainstormen kun je antwoord geven op de volgende vragen:

  • Wat is voor jou een club, café of kantine?
  • Zijn cafés van tegenwoordig anders dan vroeger?
  • Waarom gaan mensen naar dit soort plekken?
  • Waar hang jij met jouw vrienden?
  • Hoe ontspan jij of ontsnap jij aan stress of de sleur van de dagelijkse wereld?
  • Wat voor café of club vind jij interessant?
  • Wie tref je aan in een club, café of kantine?
  • Welke sfeer hangt er?
  • Welk verhaal wil je vertellen?
  • Welke gevoelens moeten jouw foto's overdragen?

Een foto van de winnende fotoreeks van Finn

Neem altijd je camera mee

Niet iedereen weet meteen wat hij wil fotograferen. Soms kom je erachter wanneer je het niet verwacht. Misschien kom je op een idee wanneer je de hond aan het uitlaten bent of wanneer je je zusje ophaalt van school. Daarom moet je altijd je camera meenemen. Zorg dat je ook onverwachte moment kunt vastleggen.

Print bij het keuzemoment

Nadat je eindelijk je idee hebt uitgeschreven en foto's hebt gemaakt, moet je selecteren en misschien nog bewerken. Welke foto's zijn het insturen waard? Om overzicht te krijgen is het handig om de foto’s, die je wil gebruiken, te printen op papier. Zo kan je schuiven met de foto’s en kijken welke beter bij elkaar passen. 

En nu is het jouw beurt!

Houd de tips in je achterhoofd en ga op pad. Ga op je intuïtie en gevoel af. Maak veel foto’s, het zijn er namelijk nooit te veel!

Nog meer tips

Om je een beetje een beeld te geven van het onderwerp is er een Rijksstudio samengesteld. Daarin staan foto's uit de collectie van het Rijksmuseum met een tip. Naast de Rijksstudio heb ik samen met fotograaf Stacii Samidin promo video gemaakt, waarin wij vijf tips geven.

Meedoen?

Stuur via dit formulier vóór 5 juni een fotoreeks in van maximaal vijf foto's met een korte beschrijving (max. 250 woorden) en win een fototentoonstelling in het Rijksmuseum!

Gepubliceerd op 28 april 2018
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.