Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Tips voor een goedkope vakantie

Tips voor een goedkope vakantie

Door Lisa

Een tripje naar stapparadijzen als Sunny Beach of Albufeira kost al gauw een hoop duiten, maar voor het vierde jaar op een massacamping bij de Costa Brava staan met je ouders klinkt ook niet aantrekkelijk.

Als scholier of aanstormend student stroomt je portemonnee niet over van het geld. Hoe kun je toch een toffe vakantie hebben zonder aan het eind van de zomer in het rood te staan?

1. Tienertoeren

Laat het woord Tienertoer vallen en je ouders komen met de wildste verhalen over hun jeugd. In de tijd van bloempotkapsels en rolschaatsdisco's ging zowat iedereen eropuit met de NS. Het is een toffe manier om plekken te bezoeken waar je normaal gesproken nooit komt. Zo kun je 's ochtends de Primark in Eindhoven bezoeken, 's middags lunchen op het strand van Scheveningen en in de avond koken met je oma, terwijl je de nachtelijke uurtjes doorbrengt in een vette club in Utrecht.

2. Huizenwissel

Op vakantie gaan betekent niet dat je per se naar het buitenland moet. Een manier om heel gemakkelijk en goedkoop toch je zomer ergens anders te spenderen is via een huizenwissel. Spreek met een vriend(in) af dat je een week van huis wisselt, terwijl zijn of haar ouders op vakantie zijn. Zo zit je ineens tussen de weilanden in plaats van de drukke stad. Hou je van dieren? Dan kun je er ook voor kiezen om in andermans huis op een kat, hond of vissen te passen. Een mooie deal: jij verzorgt de dikke kater, en de eigenaars bieden jou gratis hun huis aan.

3. Liftend het (buiten)land door

Een manier om ver te komen zonder al te veel geld uit te geven is liften. Ga langs de kant van de weg staan en wacht tot er iemand komt die je een stuk mee wil laten rijden. Bloggers Joca en Merel reisden op die manier al eens naar Berlijn. Nog effectiever: spreek mensen aan bij een groot benzinestation. Het is verbazingwekkend hoe snel je bij het Louvre zult staan of kunt winkelen op de Meir. Zonder er echt veel voor te hoeven doen. Je maakt de gekste dingen mee, want het ritje met de Spaanse vrachtwagenchauffeur of een zakenman in pak kan heel bijzonder zijn. Wel is het aan te raden om een dergelijk lifttripje met een partner te doen, aangezien alleen reizen nog weleens verkeerd kan aflopen. 

4. Ontdek je eigen stad

'Hè bah, ik blijf toch niet in mijn eigen woonplaats tijdens de vakantie?' zul je denken. Maar probeer het eens: jouw dorp of stad met andere ogen te bekijken. Ga naar een hip cafeetje om te ontbijten, bezoek een museum waarvan je niet wist dat hij in je stad zat en doe dingen vooral lekker anders dan normaal. Op die manier leer je niet alleen je stad beter kennen, maar heb je ook nog eens het idee dat je je in een totaal andere omgeving bevindt. 

Zo. Met deze tips kun je toch een hoop leuke of aparte dingen doen, zonder een jaar lang schuld te hebben bij je ouders. Veel vakantieplezier! 

Het is zomervakantie! Onze redactie drinkt met de billen bloot melk uit een kokosnoot op een onbewoond eiland. Tot maandag 1 september publiceren we daarom wat minder blogs, daarna komen we weer op volle kracht terug. En als je ons gaat missen, check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 1 augustus 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.