Tips om vrienden te maken als je verlegen bent

Door Pepijn

De eerste dag in een nieuwe klas of op een nieuwe school is voor iedereen wennen. Als je verlegen bent, is het vaak nog lastiger. Vooral nieuwe vrienden maken is iets waar je als een berg tegenop kunt zien. Daarom hier vijf tips om vrienden te maken als je verlegen bent.

Tip 1: Iedereen zoekt vrienden

Je voelt je misschien voor schut staan als je vrienden probeert te maken. Verrassend feitje: bijna iedereen voelt zich zo. De angst om er buiten te vallen op dag één hebben veel mensen, zeker op de middelbare school. Schaam je vooral niet en laat je niet tegenhouden door faalangst. Dat is namelijk totaal niet nodig.

Tip 2: Let op je houding

Lichaamstaal zegt veel over een persoon: iemand die met gebogen schouders en ogen op de grond gericht staat, wordt snel gezien als iemand die niet wil praten. Kom daarom de klas binnen met je schouders iets naar achter, hoofd rechtop en zit ontspannen. Dit geeft je al gelijk een open uitstraling.

Tip 3: Zoek naar interessegebieden

Op de middelbare school zie je dat vriendengroepjes meestal iets gemeen hebben met elkaar. Ze spelen bijvoorbeeld allemaal hockey of ze luisteren dezelfde muziek. Hierdoor hebben ze altijd wel iets om over te praten. Zoek daarom mensen waarmee je iets deelt, zoals een vereniging, een hobby of een sport.

Tip 4: Haak in tijdens een gesprek

In gesprekken met nieuwe klasgenoten kan het voelen alsof je ondergesneeuwd raakt en er niet tussendoor komt. Een goede tip om aan het woord te komen is om in te gaan op iets wat iemand zegt. Vertelt iemand over zijn hond en heb jij die ook? Vertel er dan over! Zo leert diegene je ook gelijk beter kennen.

Tip 5: Wees jezelf

Dit klinkt heel cliché, maar het is eigenlijk de belangrijkste tip. Jezelf anders voordoen dan je bent, zorgt ervoor dat je de verkeerde mensen aantrekt. Houd je ergens niet van? Zeg dat dan ook eerlijk. Mensen prikken sneller door een masker heen dan je denkt.

Vrienden maken lijkt soms iets onmogelijks, maar met een beetje oefening gaat het steeds makkelijker. Schaam je niet, kijk goed om je heen en stap met vertrouwen de klas in. Je kunt het!  

Gepubliceerd op 2 september 2017
ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.