Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Taal: klagen en jubelen

Taal: klagen en jubelen

Door Anne

Ga naar een synoniemenwebsite en typ het woord 'klagen' in. Ik durf te wedden dat je tientallen woorden zult zien verschijnen: mopperen, jammeren, enzovoorts. Maar beste lezer, typ nu eens jubelen in. Bij de website waar ik zocht kreeg ik drie schamele woorden: juichen, joelen en zingen. En eigenlijk dekken die woorden de lading niet eens helemaal. Hoe komt dat?

Waarom kennen we zoveel verschillende woorden voor klagen en hangt jubelen er een beetje zielig bij?   

Laten we een stukje teruggaan in de tijd. Meerdere woorden met één betekenis bestaan al langer. Zo hadden de Romeinen in het Latijn tientallen woorden voor doden of sterven en hebben de inuits dertig woorden voor sneeuw. En dat is geen toeval. Woorden die een grote rol spelen in een maatschappij, gebruiken we vaker. Tijdens het bestaan van het Romeinse Rijk waren gladiatorengevechten erg belangrijk; ze vochten tot een iemand er dood bij neerviel. En voor woorden die we vaak gebruiken, maken we synoniemen.

Een klagend volkje

Laten we even terugschakelen naar onze eigen taal. Zou het misschien dan geen toeval zijn? Zou 'klagen' datgene zijn wat de Nederlanders karakteriseert? Als je alle woorden onder elkaar ziet staan, begin je het wel te geloven:

Zeuren, rommen, grommen, huilen, jammeren, jeremiëren, kermen, knorren, lamenteren, loeien, mekkeren, mommelen, mopperen, mummelen, piepen, urmen, weeklagen, zanikendonderen, drammen, dreinen, drenzen, emmeren, jengelen, kankeren, klagen, klieren, klooien, kloten, kutkammen, kwezelen, kwijlen, lazeren, malen, mauwen, meieren, mekken, mekkeren, melken, mieren, neuzelen, ouwehoeren, palaveren, reutelen, simmen, urmen, vervelen, zagen, zaniken, zeiken, zemelen, zemelknopen, zeveren, zich beklagen over, ziegezagen, zieken, enzovoorts. Tjonge, dat zijn er best veel.

Betere balans

En met klagen op zich is niets mis. Ik doe het. Jij ook. Net als je buurman, je oma, je leraar, je moeder, die vrouw achter de kassa. Iedereen. Af en toe frustraties uiten en stoom afblazen is goed voor een mens. Maar het moet natuurlijk niet het positieve gaan overstemmen. Als we tien keer zo veel woorden voor klagen als voor juichen kennen, klopt het misschien niet helemaal.

Dus wat als we nou zélf wat positieve synoniemen voor jubelen, juichen en joelen gaan verzinnen? Misschien vinden mensen praten over een juichsituatie wel gewoon saai, omdat we er weinig woorden voor hebben. Als we dat probleem oplossen, wordt praten over jubelen veel leuker! Dan ontstaat er vast een betere balans. Natuurlijk mag je echt nog wel 'ns klagen hoor, maar zo krijgt het jubelen ook een stem. 

Gepubliceerd op 27 maart 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Je rubriek is écht geweldig.

8 jaar geleden

Anne

Anne

Lief! Thanks :)

8 jaar geleden

E.

E.

Bronnen?

8 jaar geleden

T.

T.

"En hebben de inuits hebben dertig woorden voor sneeuw."
Twee keer hebben is onnodig. Ondanks dat het een walgelijke fout is kan ik het op zich nog begrijpen, ik bedoel het is moeilijk om je eigen vouten te zien (dat was intentioneel voor de domme onder ons). Maar Check op zijn minst je bronnen beter. Want inuits hebben geen 30 woorden voor sneeuw. Dat is een broodje aap. Erg jammerlijk ik heb niet verder kunnen lezen na deze grove fout.
Groet. The Best

8 jaar geleden

Y.

Y.

AUB gast je kan zelf geen zak van onze taal.

8 jaar geleden

F.

F.

eehm @thebest dat staat er helemaal niet, je kan best iets verkeerd lezen maar om dan te gaan zeuren over walgelijke fouten, terwijl het een fout is die ze helemaal niet gemaakt heeft is ergens wel een beetje apart vind je niet? Ik vind het btw een hele leuke blog

8 jaar geleden

R.

R.

Na alle negatieve reacties hier weer een positieve. Heel leuk geschreven en ik ben het zéker met je eens.. Helaas ben ik inspiratieloos om nieuwe synoniemen voor 'jubelen' te verzinnen..

8 jaar geleden

T.

T.

Anne, Anne, Anne... Zwak hoor je fouten wijzigen en mij daarbij voor schut zetten, erg mondig. Je moet begrijpen ik kan het wel verstaan, als ik zo een onsmakelijk erratum had gemaakt zou ik het ook willen veranderen. Maar omdat dan op zo een arglistige wijze te doen en mij daarbij voor joker zetten. Vind ik toch een beetje pueriel.
Groet. The Best

8 jaar geleden

F.

F.

the best , the best, the best doe niet zo dramatisch over 1 spelfoutje of die er nou wel of niet stond is me niet duidelijk maar wees een beetje chil ofzo. Volgens mij gebruik je expres woorden die niemand begrijpt en voel je je echt stoer ofzo want ik denk dat de gemiddelde Nederlander niet weet wat erratum, arglistig en pueriel betekenen maar dat kan aan mij liggen

8 jaar geleden

B.

B.

nope. ligt niet aan jou

8 jaar geleden

T.

T.

Erg spijtig dat het vocabulair van de Nederlandse jongeren zo gebrekkig is.

8 jaar geleden

H.

H.

volgens mij gaat het hier over het blog en de leuk inhoud niet de fouten daar in

een erg leuk blog (dat meen ik hoor:))

8 jaar geleden

T.

T.

Als mensen fouten maken moeten zij daar op gewezen worden.

8 jaar geleden