Surfen in ons koude kikkerlandje

Surfen in ons koude kikkerlandje

Door Elsa

Bij het woord 'surfen' denk je aan bruingekleurde surfdudes, enorm hoge golven en palmbomen. Dit plaatje bestaat natuurlijk alleen aan de andere kant van onze ronde aardkloot? Daar vergis je je in! Surfen is in al haar vormen een opkomende sport in ons ‘waterland’ en niet alleen vanwege onze Nederlandse windsurfheld Dorian van Rijsselberghe.

Op verschillende spots wordt gesurft en is het mogelijk om surfdiploma’s te halen. Ik ging eind deze zomer op surfkamp in Zeeland en fotografeerde  daar vijf jongeren die net als ik graag op een board door het water zoeven.

Surfkamp, kan dat in Nederland? Jazeker. Je kunt er bijvoorbeeld een een CWO-windsurfdiploma en een IKO-kitesurfcertificaat behalen. Naast het opkrikken van je niveau breng je ook de hele week (of het hele weekend) door met mede-surfers.

Huib


Om meteen met de deur in huis te vallen, wat is er nou zo léúk aan surfen?
“Het is apart om op het water te staan, in plaats van erin te liggen. Het is gaaf om vooruit te gaan op een board door de wind,” laat Huib (15 jaar) weten. Volgens Pepijn (15 jaar) is surfen nog een onbekende sport, maar super tof. “De kracht van de vlieger bij het kitesurfen geeft echt een kick!” Fleur (16 jaar) knikt: “Het ziet er gewoon fucking lijp uit!”

Maar, het is dus geen standaard sport. Hoe zijn jullie hier dan terecht gekomen?
Huib: “Via mijn ouders. Ze willen graag dat Pepijn en ik in de zomervakantie op kamp gaan. Toen hebben ze dit uitgekozen.” Tijn (16 jaar) vertelt dat Omkar en hij hier via internet zijn gekomen. “Wij wonen aan de kust en wilden leren kiten. Dit was het eerste dat we tegen kwamen.”

Fleur

Ander ding. Waar zee is, is wind. Toch?
Bijna allemaal tegelijk schudden ze 'nee'. Omkar (16 jaar) legt uit: “Het weer wisselt heel erg. De instructeurs vertelden dat ze laatst een week super veel wind hebben gehad. Wij zitten nu in een hittegolf en hebben helemaal geen wind. Voor ons is dat lekkere weer dus niet per se een voordeel.” Jammer dus, dat het zo warm is? “Ja, een beetje wel”, vertelt Fleur, “Al hebben we ook andere gave dingen gedaan! We zijn een middag naar een wakeboardcentrum geweest en op het kamp kunnen we Indo Boarden. Dat is een soort 'droogtrainen' voor surfers en helpt je om op een board te leren staan.”

Omkar

Nog zo'n vooroordeel. Klopt het dat surfers leven in een constante 'chillmodus'?

"Nogal", vertellen Tijn en Huib. Het leven van een surfer bestaat ook voor een groot deel uit relaxen, zo vertellen ze. De dagen van de jonge surfers staan in het teken van zon, zee, strand, zwemmen, dutten in hangmatten en een beetje longboarden. “Als je je aan de regels houdt en doet wat je gevraagd wordt, dan mag eigenlijk alles wel."

Pepijn

Om het surfplaatje compleet te maken, heb ik nog een brandende vraag. Fleur, zijn die mannelijke surfers echt zo knap?
“Over het algemeen zijn ze echt knap! Ze zijn getraind, mooi bruin en hebben meestal wat langer haar. De echte beach-look!”

Dan kan de vraag aan de mannen natuurlijk niet achter blijven. Hoe zit dat met die surfchicks?
Huib is het snelst: “Die zijn altijd wel lekker! Vooral de golfsurfers!”

Gepubliceerd op 10 september 2016
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.