Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Studiekeuze: journalistiek

Studiekeuze: journalistiek

Door Bouke

Als je, zoals ik, stopt met je studie is er één gesprek dat je met tienduizend mensen gaat hebben: waarin je uitlegt waarom je gestopt bent, en wat je verder met je jaar gaat doen. Ik vertel dan altijd dat ik onder andere als blogger werk dit jaar, om vervolgens (bijna) altijd hetzelfde advies te krijgen: ga journalistiek doen! Genoeg redenen om op onderzoek uit te gaan. 

Allereerst heeft de studie erg veel verschillende kanten, zo bleek. 'De journalistiek' is natuurlijk nogal een breed begrip; het varieert van bloggen tot nieuwslezen, van fotograferen tot radio maken. De eerste twee jaar (dit kan verschillen per hogeschool) ben je dan ook bezig met alle uithoeken van de journalistiek. 

Voor sommigen een voordeel, voor anderen juist niet. Vanaf het derde jaar kan je je specialiseren en zelfs op stage gaan. Je kunt dan terecht komen bij de grote jongens in de media, zoals NOS of de Volkskrant.

Praktijk

Dat is meteen een groot voordeel van de opleiding. Alles wat je leert breng je meteen in de praktijk. Al in het eerste jaar trek je er bijvoorbeeld op uit met een camera om je eigen reportage te filmen. Je hoeft dus niet bang te zijn om veel te lange dagen in een veel te saai klaslokaal te spenderen.

Rachel Laansma, eerstejaars aan de hogeschool Utrecht: "Je komt op veel plekken waar je normaal niet zou komen. Laatst heb ik bijvoorbeeld de bedenker van het programma Blind Naar de Top geïnterviewd! Als student hoor je al een klein beetje bij de nationale pers."

Diepgang

Weet wel waar je aan begint. Onderdeel van de nationale pers betekent ook dat je echt heel veel met het nieuws bezig bent, en dat moet je dus wel echt leuk vinden. Veel studenten missen de diepgang in de stof en vergissen zich hierin.

Journalistiek is één van de meest populaire HBO opleidingen die er bestaat, maar tegelijkertijd een opleiding met vrij lage baankansen. Voor veel mensen een reden om niet aan de studie te beginnen, en voor veel mensen die wel aan de studie zijn begonnen een knagend nadeel. "Het is vervelend. Je moet echt iets speciaals hebben als je ver wil komen in de journalistiek. En het heeft ook gewoon met geluk te maken", vertelt student Thomas Verrijp. 

Motivatie

Dat betekent niet dat het sowieso een onbegonnen zaak is. Met genoeg motivatie kun je altijd ver komen. "Ik denk dat degenen die wel meteen aan een baan komen het vooral aan hun eigen wilskracht en creativiteit hebben te danken", aldus Rachel.

Tijdens de studie krijg je ook genoeg mogelijkheden om jezelf te laten zien, en het leuke van journalistiek is dat je gewoon op eigen houtje kunt beginnen. Sinds het internet bestaat ligt de wereld van de media eigenlijk open voor iedereen. 

Alles op een rijtje:
Studie: Journalistiek
Waar: Hogeschool van Utrecht, Ede, Tilburg en Zwolle
Profiel: Elk profiel voldoet (zowel op havo als vwo)
Vakkenpakket: schrijven, fotograferen, interviewen, research, nieuws verslaan, radio en televisie, algemene kennis
Aantal lesuren per week: 12 tot 18
Toekomst: 33% van de afgestudeerden vindt binnen anderhalf jaar een vaste baan.
Decentrale selectie: journalistiek is een opleiding met een numerus fixus. Meer informatie is te vinden op de websites van de hogescholen.

Gepubliceerd op 22 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.