'Studeren op Harvard is keihard blokken'
Afgelopen zomervakantie blogde hij al voor Scholieren.com over onderwijshervorming. Jonathan Mijs is promovendus sociologie aan misschien wel de meest bekende universiteit ter wereld: het Amerikaanse Harvard. En dat lukte hem zonder een grote zak geld mee te brengen. Hoe kunnen wij in zijn voetsporen treden?
Jonathan studeerde cum laude af in sociologie. Dat deed-'ie aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor zat hij als uitwisselingsstudent een jaartje in het Californische Berkeley, en dat is waar zijn verhaal begint. Jonathan wilde naar het buitenland om zijn studie af te maken, en waar kan dat beter dan op een plek als het prestigieuze Harvard?
Harvard?
Harvard kennen we natuurlijk allemaal als een van dé universiteiten van de VS. Alle rijke mensen studeren daar en worden er de slimsten van de wereld. Toch? Normaal gesproken ben je al gauw 40.000 dollar per jaar kwijt, maar Jonathan heeft een beurs die zijn kosten dekt, inclusief leefgeld en een ziektekostenverzekering. In ruil daarvoor geeft hij naast zijn onderzoek twee jaar les op het Harvard. Maar hoe kom je aan zo'n beurs?, vraag ik Jonathan. Die krijgt iedere student die wordt toegelaten na een selectie op basis van aanbevelingsbrieven en toetsen. En natuurlijk door zijn prestaties van daarvoor. Je moet wel wat kunnen natuurlijk.
En hoe ís het studeren daar?
"De mensen die hier op Harvard zitten zijn echt heel goed", vertelt Jonathan vanuit de VS. "Ze hebben de tests doorstaan, en aanbevelingsbrieven van drie serieuze mensen uit het vakgebied kunnen overleggen. Maar het is niet dat de mensen op de UvA minder intelligent zijn. Harvard-studenten hebben vooral een heel andere mentaliteit. Doordat ouders vaak zo veel geld moeten betalen is er misschien wel een hogere prestatiedrang."
En hoe zit het met de feestjes op Harvard?
"Er zijn hier geen uitspattingen zoals je in de American Pie-films ziet", aldus Jonathan. "Een paar weken per jaar is het hier feest, maar voor de rest blokt iedereen hier ongelofelijk hard. Daarom is de bibliotheek 24 uur per dag open. Het leven is hier erg gesloten, de studenten komen amper van de campus. Ze brengen de vier jaar vaak al frisdrank-drinkend in hun pyjama door in de huizen op de campus. Het is hier eigenlijk niet zo spannend."
Geen spijt van de VS?
Jonathan: "Ik ben eigenlijk wel blij dat ik eerst in Nederland heb gestudeerd. Ik leerde daar voor mezelf zorgen: zelf wassen en koken. Ik maakte er nieuwe vrienden, leerde zelf een stad kennen en kon met die vrienden een biertje gaan drinken."
Volgens Jonathan gaat het er in de VS toch anders aan toe. "Het studeren hier lijkt veel meer op de middelbare school, een ongelofelijk gecontroleerde omgeving. Alleen kun je hier praktisch niet blijven zitten. Als iemand zou moeten zakken wordt er van alles gedaan om dat niet te laten gebeuren. Je start als een groep en eindigt met diezelfde club. Dat geeft zo'n band dat de binding met de universiteit erg sterk blijft. Maar ik blijf van mening dat de mensen hier door al die gecontroleerde clubjes en omgevingen later dan normaal volwassen worden, zo niet helemaal nooit volwassen worden."
Nog vragen?
Heb jij een vraag over Harvard of over studeren in de VS in zijn algemeenheid? Stel 'm hieronder in de comments, dan probeert Jonathan jou van een antwoord te voorzien.
Een studie die filosofie, psychologie en sociologie combineert, en waarin je ook nog eens goed leert te reflecteren en gesprekken te voeren – klinkt dat als jouw droomstudie? Dan is de bachelor Humanistiek misschien iets voor jou.
Kom kennismaken op de Open Dag van 16 november.
1 seconde geleden
G.
G.
Het is misschien een vrij rare vraag maar wanneer kan je weten of je "slim genoeg bent" voor Harvard of dergelijke universiteiten?
10 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Dat weet je door naar je cijfers te kijken en je ambities.
10 jaar geleden
W.
W.
Ik heb ook nog een vraag maar die gaat meer om je studie dan het feit dat je (tutoyeren is goed, neem ik aan?) aan Harvard studeert. Je studeert sociologie. Waarom heb je de keuze gemaakt om sociologie te studeren? Ik twijfel zelf tussen enkele opleidingen. Ik ben bang dat sociologie een beetje te abstract is. Wat zijn jouw ervaringen daarmee? Alvast bedankt voor het antwoorden op deze vraag.
10 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
@Gaëlle: daar kom je denk ik het beste achter door het gewoon te proberen. Het is een flinke aanmeldingsprocedure, waarbij je genoeg momenten tegenkomt waar je merkt of je het doorzettingsvermogen hebt en kan opbrengen en, bovenal, of je het ook leuk vindt om te doen. Zo zijn er afhankelijk van waarvoor je je precies aanmeldt, een of meerdere toetsen waar je een score voor krijgt die je een goede indicatie geven hoeveel kans je maakt. Daarnaast raad ik je aan te praten met mensen, jong en oud, die het traject doorlopen hebben, dan merk je vanzelf of het je wat lijkt of niet.
@Wout: loop eens een keer mee met een student, of volg een proefcollege. Dat eerste kan je ook gewoon informeel doen door met de opleidingscoördinator te mailen. Ik heb zelf bij bijv. economie en psychologie meegelopen toen ik me aan het oriënteren was en vond sociologie gewoon het leukst. Ook met de studenten daar klikte het meer dan bij, bijv., economie. Daar kom je pas achter als je het probeert!
10 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Ik had een vraag over Harvard: Moet je ook andere talenten (basketbal bijv.) bezitten naast je hoge cijfers en geslaagde toets?
10 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Ja, ze kijken graag naar je zogenaamde 'extra-curriculaire activiteiten'; dat is heel breed gezien alles waar je je buiten school om voor hebt ingezet en wat je zoal voor elkaar hebt gekregen. Daarbij kan je denken aan bijbaan, vrijwilligerswerk, sport. Vooral activiteiten die veel competitie en ondernemerschap met zich meebrengen worden door topuniversiteiten gewaardeerd.
Kijk eens op http://www.fulbright.nl.
@Rik: hier gaat de grap zo. Automobilist draait z'n raampje open en vraagt aan man op straat: "Excuse me sir, but could you tell me how I get to Harvard?" Man op straat: "Study hard."
10 jaar geleden
F.
F.
Ik wil heel graag naar harvard!!ook al ben ik nog maar 11!mijn broer heeft tijdelijk in Amerika gezeten,hij vond het geweldig en wou niet meer terug naar Nederland!
10 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
hoe kom je op harvard?
10 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
met de vliegtuig
10 jaar geleden
P.
P.
Af en toe hoor je dat bepaalde mensen 2 studierichtingen tegelijk volgen. Waarmee maak je het meest kans om in Harvard (of 'gewoon' een Ivy League-universiteit) te geraken? 1 richting en daarin excelleren, of 2 richtingen, en dan lagere cijfers?
10 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Is het mogelijk om op harvard de studie psychologie te studeren? En hoe gaat het eigenlijk in zijn werk, het is voor mij wel een lange afstand. Is het ook net moeilijk omdat alle lessen in het engels gegeven worden? En nog een laatste vraagje, hoeveel kost de opleiding (als je toegelaten wordt) in euro? Veel dank bij voorbaat !
10 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Ik ben een beetje onderzoeken hoe ik ook naar Amerika (harvard) kan gaan. Welke Nederlandse vooropleiding zou geschikt zijn als ik daar wil studeren, momenteel zit ik in mij laatste jaar van het mbo op niveau 4. En waar kan ik meer info vinden over de financiering ?
10 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Je moet minimaal op een universiteit gestudeerd hebben of VWO gedaan hebben!
9 jaar geleden
H.
H.
Ik heb niet zulke geweldige cijfers gehaald in mijn eerste twee jaar van de middelbare school, ik doe wel gymnasium TTO. Maar als ik de laatste 4 jaar hele hoge cijfers haal voor al mijn vakken en buitenschoolse activiteiten doe, heb ik dan nog een kans om in een ivy universiteiten te komen? of denk je eerlijk gezegd dat ze een beetje afkraken op de eerste twee jaar?
9 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
De meeste buitenlandse universiteiten beoordelen je op hoe goed je bent op het moment dat je daar op school komt. Je zou bijvoorbeeld SATs kunnen maken en je scores dan opsturen. Ze kijken niet zo heel hard naar alle jaren, maar vooral hoeveel je op dat moment kunt. Ook letten ze op wat voor profiel je hebt (NT > CM) en of je dingen hebt bereikt (zoals bijvoorbeelde de wiskundeolympiade winnen etc.)
9 jaar geleden
C.
C.
hallo, ik ben een voetballer en speel en nederland best hoog mijn oom die in Boston woont zegt dat als je in het harvard soccer team speelt je studie gratis is. klopt dat?
9 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
Een vriendin en ik willen heel graag aan Harvard gaan studeren, we zijn nog jong (zij 16 en ik 15) maar zijn echt al vastberaden over onze toekomst. Het idee om naar Harvard te gaan is niet gewoon één of andere ingeving. We hebben reeds al wat opzoekingswerk gedaan, zo weten we bijvoorbeeld al dat we ingangsproeven gaan moeten doen en dat we er zeer hard gaan moeten voor blokken.
Ik twijfel echter nog een beetje over vanaf mijn eerste jaar gaan of pas na enkele jaren studeren aan de universiteit in Gent, wat is het beste?
Ook kunnen mijn ouders geen 40000 euro per jaar ophoesten en dus vroeg ik mij ook af hoe je zo'n beurs krijgt? Hoe kom je aan zulke aanbevelingsbrieven? Alvast bedankt!
9 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
Hallo Jonathan, ik ben 3 jaar geleden naar Spanje verhuisd en ik zit nu op een Spaanse school. Toen ik net in Spanje was zat ik in groep 8, maar aangezien ik de taal nog niet kon spreken, heb ik groep8 over gedaan. Ik zit nu in de 2de van de middelbare school (instituto) en ik maak mij nogal zorgen over mijn toekomst. Ik zou dolgraag medicijnen willen studeren op harvard, maar ik heb gehoord dat je daar alleen maar kan komen met de allerbeste cijfers. Mijn gemiddelde cijfer dit schooljaar is een 7,3, te laag denk ik.. Terwijl als ik in nl was gebleven had ik naar het gymnasium kunnen gaan. Wat denk jij? Is het beter om in Spanje te blijven en een streepje voor te hebben omdat ik een wereld taal er bij leer, of dat ik het vwo misschien kan doen in nl? Mvg G.E
8 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Beste Jonathan,
Momenteel studeer ik aan de HvA. Ik zit pas in mijn eerste jaar maar ik ben nu al onderzoek aan het doen naar mijn minor in het derde jaar. Ik zou heel erg graag colleges van Anita Elberse bij willen wonen aan Harvard. Mijn vraag is, kan je vanuit een HBO studie een minor volgen aan Harvard? En zo nee, is er dan misschien een andere optie voor mij om daar te geraken?
8 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Hoi, ik zit nu in drie gymnasium en ik moet dit jaar mijn vakkenpakket kiezen. Ik vind design heel leuk. Op harvard heb je School of design en dat lijkt mij heel erg leuk en leerzaam en echt iets voor mij. Ik heb al een beetje research gedaan naar de inschrijving, maar wat ik op de officiële site heb kunnen vinden was dat je helemaal niet zulke hoge cijfers nodig had om deze studie te doen. mijn vraag was dan of dat zo is en wat je nodig hebt voor je inschrijving qua vakken, cijfers, essays etc.
ik heb nog een vraag. Harvard kijkt ook naar dingen die je buiten school om doet. zoals sporten, vrijwilligerswerk maar bij school of design geldt dit dan ook?
8 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Hoe hoog moeten je cijfers zijn om op Harvard te komen (of hoeveel punten je nodig hebt op je cijferlijst) en worden daar ook dyslecten aangenomen?
7 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Hoi Jonathan! Ik wil super graag aan Harvard studeren maar van dit bericht snapte ik een ding niet. Dit is mijn vraag; dus je kan eerst in Nederland de eerste 2 jaar van je rechten studie volgen en daarna die afmaken aan harvard? Of moet je dan helemaal overnieuw beginnen??
Groetjes Maud
7 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Kan je met vwo athneum ook naar harvard ps wel tto
7 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Hallo, ik heb een vraag. Ik zit nu in het 3e jaar van gymnasium en moet mijn vakkenpakket gaan kiezen (ik ga hoogst waarschijnlijk N&T doen) en mijn cijfers van nu en afgelopen jaren zijn prima: heb maar één 6 op mijn rapport gehad en veel 7s en 8en. Buiten school doe ik aan hockey, golf, debat-club, schoolkrant en misschien volgend jaar de medezeggenschapsraad. Als ik dit zo vol houd, hoe groot is dan de kans dat ik op Harvard (of een andere Ivy League universiteit) kom? Het is echt een droom, die hopelijk ooit uitkomt. Alvast bedankt
7 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
kan ik met havo,vwo naar harvard
6 jaar geleden
Antwoorden