Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Studeren is niet je droom najagen

Studeren is niet je droom najagen

"Als je studeert wat je goed kunt en leuk vindt, kom je echt wel aan een baan", roepen de meeste studiekeuzeadviseurs. Na jarenlang rondfietsen met een kampeeruitrusting aan schoolboeken en halve woordenboeken in je overvolle kop stampen kan je ein-de-lijk iets gaan doen waar je talenten, passies en dromen liggen. Want je kunt alles worden wat je maar wilt, toch? Ja, maar daar is de arbeidsmarkt het lang niet mee eens. 

Mijn generatie is een groep jonge mensen die niet beter weet dan dat er qua beroepen en studies gigantisch veel mogelijk is: de hele dag zien we beelden van over de hele wereld hoe mensen geld verdienen met bijvoorbeeld vloggen, gamen en start-ups oprichten. Voorbeelden van mensen die hun hart hebben gevolgd, gebruik hebben gemaakt van hun talent en toen de wereld veroverden.

Logisch dat als je dan met zijn allen in havo 5 of vwo 6 zit, je dat ook wilt: het klinkt in ieder geval een stuk leuker en afwisselender dan werken bij een bank of je de hele dag vastbijten in wiskundige problemen. Je moet je droom toch waarmaken?

Droom met prijskaartje

Je droom waarmaken, dat juich ik zeker toe: word net zoals Jesse Klaver de jongste fractievoorzitter ooit, of zet zoals Jitske Groen een website op waarmee je iedere luie scholier/student van eten kunt voorzien en er goed mee verdient (Thuisbezorgd.nl). Welke vraag je echter wel in je achterhoofd moet houden is: heb ik écht het talent om na deze studie van mijn hobby of talent mijn baan te maken of kan ik beter iets gaan studeren waarmee ik later toch brood op de plank kan krijgen?

Studeren is sinds de afschaffing van de basisbeurs namelijk een stuk duurder geworden: eerst waren de basisbeurs en aanvullende beurs bij elkaar goed voor meer dan 550 euro, nu moet er geleend worden. Da's dus gelijk een kostenpost na je studie.

Kijk verder dan je gevoel

Daarom vind ik ook dat scholieren beter zouden moeten kijken naar arbeidsperspectieven, baankansen en hoe breed een studie is. Een studie culturele antropologie kan helemaal bij jou passen en je enthousiast maken, maar bedenk wel dat de werkeloosheid gemiddeld hoog is bij deze studie. Je zal er dus enorm in moeten uitblinken of iets moeten doen waardoor je opvalt bij werkgevers na je studie, of je kan na je studie nog lang zonder werk zitten. En dan kun je de studie nog zo leuk vinden.

Studeren gaat niet alleen om het volgen van je dromen, het gaat ook om een goede boterham kunnen verdienen na het slagen. Iets wat studiekeuzeadviseurs naar mijn mening best wel wat vaker mogen benadrukken. Dromen bestaan, maar blijf alsjeblieft een beetje realistisch.

Gepubliceerd op 24 november 2016
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.