Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Steun Wikipedia

Steun Wikipedia

Door Merel

Wikipedia is blut. Nou ja, blut, ze hebben geld nodig. Donateurs. Zoals ze zelf zeggen: "Wij zijn een non-profit organisatie, maar óók de nummer 5 website in de wereld." En dat brengt kosten met zich mee, die ze zelf niet allemaal kunnen opbrengen. Wie dan wel? Nou, jij bijvoorbeeld.

Wikipedia, je vraagt je af hoe je ouders ooit zonder deden. Hoewel het medium nog als een waar taboe werd bestempeld door de juffen en meesters op de basisschool, en wij daar natuurlijk grote waarde aan hechtten ("Juhuuf, Thomas zit op Wikipedia!"), inmiddels weten wij scholieren wel beter. Wikipedia is het werkstuk-walhalla, de alwetende uitkomst 's avonds laat, een uur voor deadline, de trouwe redder in tijden van wanhoop en onwetendheid.

Betrouwbaar

En wij zijn niet de enigen die geloven in de kracht van de website. Een paar jaar geleden verscheen een onderzoek waarin Wikipedia vergeleken werd met de Encyclopædia Britannica, een erg hoog aangeschreven Engelstalige encyclopedie. Beide informatiebronnen werden getest op betrouwbaarheid, en wat bleek? Wikipedia is in het algemeen net zo betrouwbaar als zijn prestigieuze soortgenoot.

Kortom, op Wikipedia kun je vertrouwen. Het is er altijd voor je. Onvoorwaardelijk, eeuwig.

Tenminste, dat hopen we dan maar. De toekomst van de online encyclopedie is namelijk elk jaar weer onzeker. Dat zit zo, Wikipedia maakt geen gebruik van advertenties of subsidies, om zo veel mogelijk onafhankelijk te blijven. De stichting maakt geen winst, maar heeft wel serverkosten, dingen als huur en elektriciteit, en een kleine 150 medewerkers die betaald moeten worden.

Dat is een relatief klein aantal: het grootste deel van de 'medewerkers' bestaat namelijk uit vrijwilligers. Van hobbyisten tot wetenschappers, van studenten tot experts. Sommige mensen leveren dagelijks een bijdrage, anderen passen een enkele keer iets aan.

Hoewel de kosten dus minimaal zijn, ze zijn er toch. Dat is onvermijdelijk voor zo'n grote website - het is eigenlijk al bijzonder dat ze zich zo goed staande weten te houden zonder irritante advertenties of een of ander betaald lidmaatschap.

Denk na

Daarom houdt Wikipedia nu een inzameling. Ze doen een beroep op hun lezers en gebruikers. Jij en ik dus. "Als iedereen die dit leest 5 euro doneert, hebben we binnen een uur het benodigde bedrag bijeen", redeneren ze. Zit wat in. 5 euro. Dat is twee wijntjes minder in de kroeg, of een weekje geen snacks kopen in de kantine. 5 euro is één keer die leuke oorbellen laten liggen, of wachten tot de uitverkoop met het kopen van dat shirt. 

Denk er eens over na. 5 euro voor de wetenschap, voor onafhankelijke en betrouwbare informatie, voor al die keren dat Wikipedia je geholpen heeft als je er niet uitkwam met je biologieboek alleen. 5 euro voor het voorkomen van de ondergang van een van de meest behulpzame, nuttige sites in heel je schoolcarrière en daarbuiten.

Doe eens gek.

Gepubliceerd op 6 november 2012

REACTIES

W.

W.

Iemand anders mag vijf euro betalen!

11 jaar geleden

Simon

Simon

PS. Ook Scholieren.com willen we gratis houden. De kosten die we maken worden bij ons gedekt door advertentieinkomsten. Als je een bijdrage wil leveren: stuur je verslag op via www.scholieren.com/upload

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.