Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Stemmen vanaf 16 jaar: ja of nee?

Stemmen vanaf 16 jaar: ja of nee?

Door Fay

De landelijke verkiezingen zijn in aantocht en daarmee is ook de stemmen-vanaf-zestien-jaar-discussie weer in volle gang. Veel mensen hebben een sterke mening over dit onderwerp, maar ik weet eigenlijk nog niet goed of ik in kamp 16 of in kamp 18 thuishoor. Voor beide valt namelijk iets te zeggen.


Kamp 16

Ik ben 16, dus dat stemhokje kom ik voorlopig niet in. Toen ik hier laatst over nadacht, vond ik het eigenlijk best jammer en ook een beetje een belediging dat ik mijn stem niet mag uitbrengen in het land waar ik toch al mooi zestien jaar rondloop. 

Als je bijna volwassen bent, weet je namelijk best dat het niet de bedoeling is om te stemmen op de partij met de mooiste campagneposter of de knapste lijsttrekker. Integendeel zelfs: door social media, tv-programma's en lessen maatschappijleer weten wij, zestienjarigen, meer van politiek dan je misschien zou denken.

Daarbij zou stemmen er ook voor kunnen zorgen dat wij als net-niet-volwassenen meer betrokken raken bij de politiek. De regering beslist tenslotte veel over onze toekomst. Wij zijn natuurlijk niet bezig met huizen kopen en pensioenen, maar er zijn genoeg dingen die ons wel aan gaan. Denk aan het klimaat en niet te vergeten het onderwijs. Beetje gek dat wij hier niks over te zeggen hebben, toch?


Kamp 18 jaar

Toch snap ik aan de andere kant ook wel weer dat je vanaf je achttiende pas een rood potloodje in je handen krijgt gedrukt. Op je zestiende zijn er waarschijnlijk veel meer jongeren die gewoon stemmen waar hun ouders op stemmen of zelfs helemaal niet stemmen omdat ze geen zin hebben om zich te verdiepen in de verschillende partijen. Heel begrijpelijk, want ik sta ook niet te springen om eindeloos te researchen tot ik de partij vind waar ik het het meest mee eens ben. 

En het klinkt misschien gek, maar eigenlijk kunnen we best een beetje dankbaar zijn dat we vanaf 18 jaar al mogen stemmen. In 1848 mocht je namelijk alleen stemmen als je een rijke man boven de 23 jaar was.  Dan klinkt stemmen vanaf 18 jaar opeens zo slecht nog niet.

Toch is het volgens mij wel duidelijk dat kamp 16 veel betere standpunten heeft. Dat is goed nieuws, want nu weet ik dus aan welke kant ik sta! Je kan er omheen draaien, maar dat wij als verstandige zestienjarigen niet mogen stemmen, is gewoon heel oneerlijk.

Laat in de reacties weten of jij stemmen vanaf 16 jaar ook een goed idee vindt.

Gepubliceerd op 2 maart 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

E.

E.

Ik ben het helemaal mee eens zou graag verandering willen hier in.

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.