Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Steeds meer klassen in quarantaine: 'Echt balen in ons examenjaar'

Steeds meer klassen in quarantaine: 'Echt balen in ons examenjaar'

Hoewel middelbare scholen weer volop fysiek lesgeven, zitten veel jongeren alsnog thuis. Steeds meer scholieren - en soms zelfs hele scholen - zitten thuis in quarantaine door het oplopend aantal besmettingen.

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat afgelopen week het aantal infecties bij 12- tot 17-jarigen met 78 procent is gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames daalt daarentegen. 

Volgens een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zit gemiddeld een kwart van de leerlingen deze week thuis. Het grootste deel van hen kan niet naar school vanwege het coronavirus. Met de huidige maatregelen is het onderwijs momenteel lastig te organiseren, aldus de AVS.

Quarantaine

Besmet raken of in quarantaine gaan is natuurlijk nooit leuk, maar al helemaal niet als je nu of volgende week een toetsweek hebt. Daar lopen veel scholieren tegenaan, blijkt uit een rondvraag van Scholieren.com. Zo zat Katherina (17 jaar, vwo-6, Amsterdam) woensdag met maar 11 van de 28 leerlingen fysiek in haar biologieles. "Van een stuk of negen weten we dat ze echt ziek zijn. We hebben deze week toetsweek en volgende week, als de normale lessen weer beginnen, gaat iedereen pas om 11.00 uur naar school. De ochtend is dan bedoeld als een soort inhaal-toetsweek."

"Hier zijn heel veel leerlingen onlangs positief getest, waardoor een groot deel van de bovenbouw de toetsweek zou missen", vertelt Tess (16 jaar, gymansium-4, Goeree-Overflakkee). "Daar was best veel stress over, omdat onduidelijk was hoe het nu verder zou gaan." De toetsweek is uiteindelijk een week verzet. "En sinds afgelopen maandag zijn alle lessen online, zodat zoveel mogelijk mensen daaraan mee kunnen doen."

@scholieren 🥲 #scholieren #onlineschool #foryou @lynnsprenkeler ♬ original sound - 🌟

Iedereen thuis

Ties (18 jaar, vwo-6) zit op het Stanilas College Westplantsoen voor havo, vwo en gynamsium in Delft. Van de 2000 leerlingen, is net iets meer dan de helft nog fysiek aanwezig op school. "De rest is thuis", zo vertelt hij. Bij Eline (16 jaar, havo-5, Boxmeer) volgen heel vwo-4, vwo-5 en havo-5 online les. De rest mag wel gewoon naar school. "Daar zaten de meeste besmettingen. Echt balen dat dit net in ons examenjaar gebeurt."

De school van Puck (17 jaar, havo-5, IJsselstein) is zelfs helemaal gesloten. "Alle klassen zitten thuis. Vooral in de examenklassen waren hele erge uitbraken en als maatregel voor de aankomende toetsweek is de hele school naar huis gestuurd. Het is zelfs zo geëscaleerd dat onze SE-week is uitgesteld. Eerste zou die van 19 tot en met 25 januari zijn, maar nu is 'ie van 24 tot en met 28 januari. Dit is voor mij heel ongelukkig. Ik moet nu 9 toetsen in 5 dagen doen, en dat allemaal achter elkaar. Eerst zat er nog een weekend tussen om te leren. Ik vind het sowieso lastig om te leren, omdat ik corona heb en behoorlijk last heb van hoofdpijn, keelpijn en spierpijn. Ik weet daardoor niet welke examens ik wel en niet zal kunnen maken."

Online lessen

Dan de online lessen. Je zou zeggen dat die inmiddels wel soepel verlopen, maar sommige scholieren merken dat óók dat nog misgaat. Iris (15 jaar, mavo-4, Veldhoven): "De online lessen zijn enorm moeilijk te volgen. Heel vaak vergeten docenten de lessen klaar te zetten en wordt dat pas vijftien minuten na de start gedaan." 

De meeste scholieren maken zich nog geen zorgen om de invloed op hun eindexamens hiervan, zo blijkt uit de reacties, maar zijn wel benieuwd naar hoe de toetsweekcijfers zullen uitvallen. Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten deze week de quarantaineregels op scholen opnieuw te bekijken. Op dit moment moet een hele klas naar huis wanneer er minstens drie leerlingen positief zijn getest op het coronavirus, meldt de NOS. Maar "het is de vraag hoe lang we dit beleid kunnen volhouden", aldus Aura Timen van het RIVM en het OMT.

@essihendriks

No big deal👍🏻

♬ original sound - Hannah Bate

Lees ook
Gedrag scholieren dit jaar ongewoon: 'We zijn niet aan het werk te krijgen'

Gepubliceerd op 21 januari 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.