Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Speeddaten met politici namens UNICEF: de leukste uitspraken

Als je mijn blog over de focusgroep van UNICEF, hebt gelezen, weet je dat ik een tijdje geleden samen met een aantal jongeren adviezen heb opgesteld over onderwijs. Vorige week mochten we die aanbieden aan minister Hugo de Jonge. Een hele bijzondere ervaring om bij zo'n gelegenheid aanwezig te zijn!

1: 'Jullie gaan daten met een iPad'

Deze uitspraak van kwam van de presentatrice van de dag. Naast adviezen over onderwijs, kwamen ook de thema's klimaat en discriminatie voorbij. Zes deelnemers van de focusgroepen waren uitgekozen om te speeddaten met drie kamerleden en de minister om hun zo te vertellen over het jongerenadvies. Ze hadden allen vijf minuten de tijd om met hun 'date' te praten. Ook werd er elke ronde een iPad doorgegeven waarop een videoboodschap van jongeren uit de Nederlandse Cariben stond.

2: 'Wij kletsen niet, we voeren inhoudelijke discussies' (Martin Wördsdörfer, VVD)

Deze licht-ironische opmerking kwam van VVD-kamerlid Martin Wördsdörfer nadat een van de jongeren opmerkte dat ze goed 'gekletst' had. Hij nam de gesprekken met jongeren zeer serieus en maakte aandachtig aantekeningen. Ik denk dat zijn notitieblok voller staat dan al mijn schoolschriften bij elkaar. Na afloop vertelde hij hoe erg hij de input van scholieren waardeert en deed een oproep voor meer jongerenadviezen: "Bombardeer ons maar met mails."

3: 'Ik wil graag verder daten met het onderwijs' (Paul van Meenen, CDA)

Na de speeddates werd aan de politici gevraagd met welk idee ze verder wilden 'daten'. Paul van Meenen koos voor onderwijs: "We hebben een systeem dat gericht is op gemiddelden en we kijken nog te veel naar wat een leerling niet kan. Er moet veel meer aandacht komen voor de individuele leerling en er moeten kleinere klassen komen."

4: 'Het is al een tijd geleden dat ik heb gedate, maar ik vond het erg kort' (Hugo de Jonge, CDA)

Minister De Jonge gebruikte zijn vijf minuten optimaal. Hij luisterde aandachtig, stelde geïnteresseerd vragen en vertelde over zijn eigen ervaringen met de onderwerpen. Zo vertelde hij de deelnemers van de focusgroep discriminatie over zijn ervaringen als basisschooldocent met discriminatie in de klas.

5. 'Wat heeft u mooie schoenen aan!' (Omran, 17 jaar)

Het was bijna onmogelijk om niet op te merken hoe mooi de schoenen van minister De Jonge waren. Het was tenslotte een first date, dus dan moet je er wel een beetje goed uitzien, toch?

6. 'Ik schrok me helemaal dood.' (Veerle, 16 jaar)

Bij dit soort gelegenheden gaat er altijd wel íets mis. Bij het gezamenlijke fotomoment -natuurlijk op 1,5 meter afstand - was iemand iets te enthousiast met de confetti. Ruim voor de fotograaf het startsein gaf, klonk al de luide knal van het confettikanon, waarop alle aanwezigen zich een hoedje schrokken. Maar ja, kan gebeuren.

7. 'We moeten jongeren meer betrekken bij de politiek.' (Joba van den Berg, CDA)

Als ik na afloop kamerlid Joba van den Berg interview, vertelt ze meteen dat ze geïnspireerd is om aan de slag te gaan met de adviezen. Ze wil vooral aan de slag met het thema discriminatie in de zorg, aangezien ze verantwoordelijk is voor de zorgportefeuille. Ook benadrukt ze dat jongeren meer betrokken moeten worden bij het opstellen en kritisch kijken naar nieuwe wetten. Nog een laatste tip van mevrouw Van den Berg: word lid van een politieke partij!

Wil je het jongerenadvies lezen? Dat kan op de website van UNICEF.

Gepubliceerd op 18 september 2020
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.