Simpel stappenplan voor betere wachtwoorden

Simpel stappenplan voor betere wachtwoorden

In samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Je gaat bestellen in een nieuwe webshop of je wilt ergens een account aanmaken. Je hebt dus even snel een wachtwoord nodig en kiest tóch weer voor een variant op het wachtwoord dat je al vanaf groep 8 gebruikt. 

Herkenbaar, alleen niet zo veilig. Dat je weet je vast zelf ook wel. Maar hoe pak je het dan wél goed aan? Samen met het CCV maakten wij een stappenplan zodat jij binnen 5 minuten weet hoe je beter om kan gaan met je wachtwoorden.

Er zijn twee belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij je nieuwe wachtwoorden-beleid: dat je sterke wachtwoorden gebruikt én dat je verschillende wachtwoorden gebruikt (hoera voor de wachtwoordmanagers!). 

Hoe zorg je voor sterke wachtwoorden?

Eerst de sterke wachtwoorden. Wat moet je wel doen en wat niet? Hou rekening met de volgende tips.

  • Bedenk een wachtwoordzin in plaats van een woord. In een zin kun je ook cijfers en tekens toevoegen, dan wordt je wachtwoord nog veiliger
  • Gebruik geen persoonlijke gegevens in je wachtwoord, zoals je geboortedatum of naam
  • Verzin geen wachtwoord dat erg lijkt op een van jouw andere wachtwoorden. Als je oude wachtwoord "CaviaBep12" is, maak dan geen nieuw wachtwoord aan dat bijna hetzelfde is, zoals "CaviaBep34"
  • Pas je wachtwoorden regelmatig aan
  • Gebruik zoveel mogelijk een wachtwoord met tweestapsverificatie

Wat is tweestapsverificatie?

Tweestapsverificatie (of twee-factor-authenticatie of 2FA) betekent dat je inlogt in twee stappen. Je moet bijvoorbeeld een wachtwoord invoeren en daarna krijg je nog een code op je telefoon. Dit verkleint de kans dat je gehackt wordt met 99%. Lees er meer over op Veiliginternetten.nl

Hoe zorg je voor verschillende wachtwoorden?

 
Je bent niet de enige die nog vaak hetzelfde wachtwoord gebruikt. Maar toch is dit inmiddels echt een no-go. Als je verschillende wachtwoorden gebruikt en er wordt er één gekraakt, dan zijn je andere accounts nog wel veilig.

Het kan als een flinke klus voelen om al je wachtwoorden te verbeteren, maar een wachtwoordmanager kan je helpen. Deze bedenkt moeilijke wachtwoorden en bewaart ze ook voor je. Als je het eenmaal gebruikt, wil je niet anders meer. Ga als volgt te werk:

  1. Kies een wachtwoordmanager. Zie kader hieronder voor een aantal opties.
  2. Maak een lijstje van je meeste belangrijke accounts en de accounts waar veel persoonlijke informatie van jou in te vinden is (schrijf niet je wachtwoorden op, noteer alleen de accounts). Denk aan je e-mailadressen, school-account, social media accounts, je bankzaken apps, DigiD, zorgverzekering. 
  3. Pas voor deze accounts je wachtwoorden aan. Maak sterke wachtwoorden zoals hierboven of laat de wachtwoordmanager ingewikkelde wachtwoorden bedenken en sla ze op in de wachtwoordmanager.

Nu ga je daar sowieso gebruikmaken van de manager, want de wachtwoorden van je belangrijkste accounts staan hierin. Zo wordt het meer een automatisme. Elk nieuw wachtwoord dat je ergens voor moet aanmaken, doe je via je wachtwoordmanager. Dat is in een handomdraai gedaan. Zo worden langzaamaan al je accounts steeds veiliger. 

Wachtwoordmanager kiezen

Er zijn verschillende opties voor wachtwoordmanagers, elk met voor- en nadelen. Veel managers zijn (deels) gratis te gebruiken. Let er op dat je voor je wachtwoordmanager ook een sterk wachtwoord gebruikt!

Wachtwoordmanagers

LastPass
Bekende wachtwoordmanager. Gratis te gebruiken op 1 device. Voordeel: gebruiksvriendelijk. Nadeel: werkt op 1 device tegelijk (gratis versie).

iCloud sleutelhanger
Dit is de wachtwoordmanager van Apple. Voordeel: werkt heel handig als je een iPhone en MacBook hebt. Nadeel: werkt niet als je geen Apple producten gebruikt.

Bitwarden
Een open source wachtwoordmanager. Voordeel: werkt op al je devices, ook de gratis versie. Nadeel: alle info is in het Engels. 

Google Chrome
Als je deze browser gebruikt, heb je vast wel eens de melding gekregen of Chrome je wachtwoord moet opslaan. Voordeel: makkelijk en snel. Nadeel: je moet na gebruik wel je browser sluiten. Als iemand je laptop in handen krijgt en jij hebt Chrome niet afgesloten, kan hij/zij al je wachtwoorden zien. In principe is het prima om dit in Chrome te doen. Zit je op een laptop/computer die niet van jou is, sowieso uitloggen. 

Waarom zijn wachtwoorden zo belangrijk?

Als je bedenkt hoeveel persoonlijke informatie er van jou te vinden is in alle accounts die je online hebt, dan schrik je. En cybercriminelen weten dat ook. Simpele wachtwoorden zijn voor hen makkelijk te kraken en dan kunnen zij bij jouw persoonlijke informatie komen.

Met bijvoorbeeld gegevens zoals jouw naam en adres, kunnen er al abonnementen worden afgesloten op jouw naam, of kan een oplichter zich voordoen als jou. Komen ze achter nog gevoeliger informatie, zoals je BSN-nummer of identiteitsbewijs, dan loop je het risico slachtoffer te worden van identiteitsfraude.

Wat doe je als je gehackt bent?

Kun je nog bij je account? Verander dan meteen je wachtwoord. Je kunt ook zelf checken of je e-mailadres (dat vaak je gebruikersnaam is) onderdeel is van een datalek via deze website. Je ziet dan ook welk account dat is zodat je daar je wachtwoord kan wijzigen. Voor nog meer tips, kijk op Veiliginternetten.nl.

Gepubliceerd op 14 november 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.