Seksuele voorlichting kan veel leuker!

Seksuele voorlichting kan veel leuker!

Door Chard

'Seksuele voorlichting': een term waar veel scholieren ongemakkelijk van beginnen te lachen of rode oortjes van krijgen. Toch is het een serieuze zaak, vinden 3FM Tussenuur en Brandpunt+. Zij lanceren een Youtube-serie over de dingen die scholen niet bespreken tijdens seksuele voorlichting zoals genot, seksuele diversiteit, consent en communicatie en seks-influencers en porno. 

De twee organisaties vroegen het Eenvandaag Opiniepanel onderzoek te doen naar de tevredenheid over seksuele voorlichting op scholen. De ruim tweeduizend jongeren tussen de 16 en 34 jaar gaven de seksuele voorlichting op hun middelbare school gemiddeld een 5,8. Dat kan beter, vonden 3FM Tussenuur en Brandpunt+. Met de Youtube-serie #Kutvoorlichting willen presentatrices Linda de Munck en Eva Koreman de leuke kanten van seks belichten. 

Focus op heteroseksualiteit

Een van de grote kritiekpunten die uit het onderzoek voortkwam, is dat er te weinig aandacht wordt besteed aan niet-heteroseks. Julian (14) is het hier helemaal mee eens. "In onze klas was het best wel ongemakkelijk, er was namelijk alleen aandacht voor heteroseksualiteit, waardoor mensen met een andere geaardheid zich wat ongemakkelijk konden voelen", zegt hij. "Ook gaf onze docent vooral voorbeelden voor hetero’s. Bijvoorbeeld hoe iemand zwanger wordt, maar we hadden niet zo’n zelfde voorbeeld voor seks tussen homo’s of lesbiennes."

'Als ik een vraag had, zocht ik het op'

Daarnaast zijn veel leerlingen van mening dat wat er wordt behandeld, al lang bekend is voor ze. Dit komt natuurlijk voor een gedeelte doordat leerlingen het zelf al kunnen googelen. Isabel (16) heeft hier ook ervaring mee. "Voordat wij seksuele voorlichting kregen op de middelbare school, was ik al best op de hoogte van zulke dingen. Bij mij kwam dat doordat er een heleboel grapjes op de basisschool over seks werden gemaakt waardoor ik het uit nieuwsgierigheid op ging zoeken", zegt ze. "Als ik een vraag had, zocht ik het gewoon even op en klaar is kees. Daarna had ik natuurlijk wel goed de zoekgeschiedenis gewist!" lacht ze.

De leuke kanten van seks

Een ander probleem waar leerlingen moeite mee hebben, is dat de leuke dingen van seks heel weinig naar voren komen. Iris (16) vindt daarom dat je zelf ook op ontdekking kan gaan. "Ik denk dat het iets is waar mensen vooral zelf achter moeten komen. Omdat er niet zoiets bestaat dat voor iedereen leuk is", zegt ze. "Maar ik denk vooral dat docenten het wat leuker kunnen brengen. Het is nu zo dat alles heel zakelijk is. Er kunnen ook trouwens wat en originelere onderwerpen komen. Ik bedoel, het voorbeeld van de condoom en de banaan is echt lachwekkend."

 

Gepubliceerd op 29 augustus 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.