Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee

Seks op vakantie, doen of niet?

Sense

Als je binnenkort afreist naar één van de Zuid-Europese feestbestemmingen, kom je misschien niet alleen voor de drankjes en de zon, maar hoop je ook op een vakantieliefde. Het kan zijn dat je niet van plan om seks te hebben met je zomerscharrel, of dat je daar gewoon nog helemaal niet zo over hebt nagedacht. Toch is het goed om er wel van te voren over na te denken. Op vakantie loopt het vaak net even anders dan je had verwacht.

Uit het onderzoek Seks onder je 25e blijkt dat jongeren op vakantie sneller seks hebben dan thuis. En dat is niet zo gek natuurlijk. De zon en de losse sfeer maken het makkelijker om die stap te zetten. En waar ontmoet je nou makkelijker nieuwe mensen dan op vakantie? Voor ongeveer een derde van de jongeren komt de eerste keer seks bovendien onverwacht.

Hoe voorkom je een kater?

Seks op vakantie gebeurt vaak ook sneller door drank. In the heat of the moment gebruik je misschien geen condoom of heb je sowieso spijt van de seks. Deze tips kunnen helpen om de seks leuk en veilig te houden:

•    Zorg dat je condooms bij de hand of in je tas hebt. Je weet nooit wanneer ze nodig zijn.
•    Weet wat je wilt! Probeer van te voren te bedenken waar jouw grens ligt. Wel zoenen maar geen hand onder je kleren kan een prima keuze zijn. Net zoals wel vingeren en aftrekken, maar niet neuken.
•    Je mag van gedachten veranderen. Wie A zegt, hoeft geen B te zeggen. Bij seks gaat het om plezier. Je bent tot niks verplicht!
•    Praat over seks met je partner. Geef aan wat jij wel en niet fijn vindt.
•    Heb je afgesproken met iemand via internet, bijvoorbeeld via een dating app zoals Tinder of Grindr? Ontmoet elkaar eerst op een neutrale plek waar ook andere mensen zijn. Zeker als je twijfelt of nog niet weet of je seks wilt hebben.

Hoe weet je wat de ander wil?

Veel jongeren zijn best zeker over wat ze zelf willen. Maar hoe weet je nou wat de ander wil? Het beste is om er gewoon duidelijk over te zijn en het te vragen. Dan loop je misschien de kans dat je wordt afgewezen. Dat is niet leuk, maar dan weet je wel waar je aan toe bent. Iedereen loopt weleens een blauwtje. En zo voorkom je ook dat je per ongeluk over iemands grens gaat.

Dit zijn Nee-signalen waar je op kunt letten:
•    De ander zoent niet terug.
•    De ander draait zijn/haar lichaam van je af, vermijdt contact met je.
•    De ander verzint steeds redenen om geen seks te hebben.
•    Als jullie seks hebben, geniet de ander niet (maakt weinig geluid, geen zware ademhaling).

Ja-signalen:
•    De ander zoekt oogcontact en flirt met je.
•    De ander raakt je vaak uit zichzelf aan.
•    De ander neemt het initiatief om seks te hebben, probeert je te verleiden.
•    De ander geniet duidelijk tijdens het vrijen (maakt geluid, ademt dieper, wordt opgewonden).

Maar let op: ja- en nee-signalen zijn geen garantie. Check altijd bij de ander of ze inderdaad ja of nee betekenen. Of vraag gewoon: heb je zin om met me naar bed te gaan? En vraag als je met elkaar in bed ligt: waar heb je nu zin in? Wat vind jij fijn? 

Sense.info is de betrouwbare website over seks en relaties. Via de Sense Infolijn kun jij bovendien al je vragen stellen over seks, via de telefoon, e-mail, de chat.

Gepubliceerd op 7 juni 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.