'Kechs' en 'bitches': was de Nederlandse rapmuziek altijd al zo vrouwonvriendelijk?

Door Inze

Ik hou van muziek en op feestjes ben ik degene die het hardst alles meezingt. Mijn hersencapaciteit bestaat voor minimaal 50 procent uit songteksten en aangezien de Nederlandse rappers de hitlijsten domineren, kan ik hun liedjes woord voor woord meezingen. Zonder erbij na te denken, roep ik teksten als ‘ik neuk die bitch’ hard mee, ook al voelt dat, zeker nu vrouwonvriendelijke muziek onder vuur ligt, niet helemaal goed..

De hedendaagse rapscene

Bij elke letter van het alfabet zou ik wel een Nederlandse rapper kunnen bedenken, het zijn er namelijk zó veel. Wat al deze rappers met elkaar gemeen hebben, is dat er minimaal één van hun liedjes over ‘wijven’ gaat en dat hun videoclips minimaal één shot van een twerkende vrouw bevat. De hedendaagse rapscene staat grotendeels in het teken van seks en 'kechs' en is grof en vrouwonvriendelijk. In plaats van 'meisje' of 'lieverd' wordt een vrouw aangeduid als ‘hoer’, ‘slet’, of ‘kech’.

Daarnaast maken deze artiesten graag duidelijk hoe belangrijk hun eigen genot is en hoe een vrouw puur als lustobject op deze wereld rondloopt. ‘Buiten het bed moet je me niet schreeuwen’ uit Mi No Lob van Broederliefde geeft bijvoorbeeld duidelijk de positie van vrouwen aan. En ook 'Al m'n bitches hebben ass, film hoeren op mn snap' uit Cartier van Dopebwoy laat zien dat de seks puur in het voordeel van de man is en de vrouw op een negatieve manier wordt bekeken; zij moet het allemaal maar ondergaan en vooral niet zeuren.

Vroeger waren ze net zo erg

Maar vrouwonvriendelijke rapmuziek is niet alleen iets van nu. Nederlandse rappers van 'vroeger' bevestigen dat vrouwen inderdaad slechts als lustobject worden gezien. Een van die rappers is Ali B. In het nummer Groupie Love (2008) rapt hij: 'Ik ben een ladykiller en ik heb m'n loop gericht op al die dangerous billen.' Maar ook 'Ik hoor die bitch wil met die tata, kom ik neem haar op een vieze manier', uit Thunder (2013) van The Opposites is een goed voorbeeld. Negatieve benamingen voor vrouwen zijn dus niet zo modern als ze lijken én vrouwonvriendelijke rappers zijn ook niks nieuws.

De Nederlandse rapscene was vrouwonvriendelijk, is vrouwonvriendelijk en zal waarschijnlijk vrouwonvriendelijk blijven. Bizzey en Boef zijn niet de enigen die vrouwen als lustobject zien; ze volgen simpelweg het voorbeeld dat de eerdere rappers hen gegeven hebben. En tja, als vrouw ben ik natuurlijk voorstander van vrouwvriendelijkere muziek, maar toch vrees ik dat ik me niet kan bedwingen om deze muziek mee te blijven blèren...

Gepubliceerd op 4 april 2019
ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.